Proslavljen Dan Medicinskog fakulteta

0
FOČA – Dan Medicinskog fakulteta u Foči – 15. oktobar obilježen je danas svečanom sjednicom na kojoj su uručene plakete i zahvalnice pojedincima zaslužnim za osnivanje i rad te ustanove, kao i privrednicima za uspješnu saradnju.
Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić je istakao da su za 21 godinu postojanja Fakultet upisala 3.484 studenta, od kojih je diplomiralo njih 710.

Na medicini, stomatologiji, zdravstvenoj njezi i defektologiji trenutno se obrazuje 1.500 studenata, kaže Kulić, a u nastavi je angažovano ukupno 250 nastavnika i saradnika.

Kulić je rekao da je Fakultet u fazi licenciranja doktorskih studija iz biomedicinskih nauka.

On kaže da su pokrenuli laboratoriju za molekularnu genetiku zbog eksperimentalnih radova i pisanja naučnih radova, ali i zbog doktorskih studija koje namjeravaju da realizuju.

„Komisija za licenciranje doktorskih studija dolazi nam 23. oktobra, tako da bismo mogli u ovoj ili u narednoj školskoj godini upisati prvu generaciju na doktorske studije“, rekao je Kulić.

Plakete Medicinskog fakulteta dodijeljene su prvom rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vojislavu Maksimoviću i direktoru Univerzitetske bolnice u Foči Veljku Mariću, koji je profesor i bivši dekan Medicinskog fakulteta, a trenutno šef Katedre za hirurgiju.

„U svim segmentima se vidi napredak Fakulteta, kako u opremi i infrastrukturi, tako i u kadrovskoj obezbijeđenosti, što je šansa da ovaj Fakultet postane još veći, sa još studijskih programa“, istakao je Marić.

Na svečanoj sjednici pročitani su telegrami čestitke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je istakao da je Foča postala prepoznatljiva po Medicinskom i Bogoslovskom fakultetu.

„Nikada se ne smiju zaboraviti ljudi koji su u teškim vremenima imali viziju da pokrenu ove fakultete“, rekao je Mašić.

Proslava Dana Medicinskog fakulteta nastavlja se sutra promocijom diplomaca, a završava se u petak međunarodnih naučnim skupom o gerentologiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare