Prošla godina teška za proizvođače meda

0

ZVORNIK – Skupština Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Zvornika ocijenila je danas da je za pčelare sa zvorničkog područja 2014. bila jedna od najtežih u posljednjih 100 godina.

Predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem“ Radovan Stevanović rekao je da su prinosi meda podbacili zbog toga što je prošla godina bila kišna, što je dovelo do smanjenog izlaska pčela iz košnica.

On je dodao da je bilo dosta slučajeva uginuća pčela od pčelinjeg krpelja, ne samo na zvorničkom, nego i na širem prostoru.

Stevanović je istakao da Udruženje pčelara „Bagrem“ ima 130 članova, koji raspolažu sa oko 9.000 košnica, navodeći da je oko 4.000 košnica na subvenciji Republike Srpske.

„Vlasnici, koji imaju manje od 50 košnica, nisu na subvenciji Republike Srpske, nego o njima vodi brigu lokalna uprava koja donira svakom pčelaru pet KM po košnici“, rekao je Stevanović.

Govoreći o prinosima meda, Stevanović je rekao da nema precizne podatke o proizvedenim količinama meda u Udruženju, jer sve zavisi od godine do godine, odnosno vremenskih prilika u vrijeme cvata i behara, kada su pčele najaktivnije.

„Što se tiče izvoza meda, to kod nas još nije regulisano, za razliku od Srbije koja je to regulisala i može da izvozi med u EU“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je na Skupštini pčelara razgovarano o rezultatima rada Udruženja u prošloj godini, planovima za ovu godinu, kao i pripremama i učešću zvorničkih pčelara na Sajmu pčelarstva, koji će biti održan 28. februara u Beogradu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare