Prosječnu penziju od 354 KM primaju 2.723 osobe

0
Prosječnu penziju od 354 KM primaju 2.723 osobe

SOKOLAC – Na području Sokoca žive 2.723 penzionera sa prosječnom penzijom oko 354 KM, po čemu se nalaze na desetom mjestu u Republici Srpskoj, ali ističu da nisu zadovoljni statusom ove kategorije stanovništva.

„NJih 2.639 su članovi opštinskog Udruženja koje pomaže penzionere sredstvima od članarine i pomoći iz budžeta opštine Sokolac, koja su prošle godine ukupno iznosila 80.290 KM“, rekao je sekretar Udruženja penzionera opštine Sokolac Tomislav Bukva, na sjednici Skupštine ovog udruženja.

Govoreći o ukupno ostvarenim prihodima u 2017. godini, Bukva je precizirao da su prihodi od članarine bili 59.200 KM, dotacije opštine Sokolac 5.000 KM, prihodi od prodate robe Kluba penzionera oko 11.200 KM, a ostali prihodi oko 4.800 KM.

Sekretar ovog udruženja naglasio je da je u 2017. godini umrlo 146 članova ovog udruženja i da je za troškove njihove sahrane isplaćeno 28.750 KM, dok je na prijedlog mjesnih udruženja penzionera lani dodijeljeno ukupno 6.850 KM novačne pomoći za 137 penzionera.

Prema njegovim riječima, 50 penzionera je koristilo banjsko-klimatsko liječenje po povoljnim uslovima tokom 2017. godine.

On kaže da udruženje penzionera na Sokocu koristi zadovoljavajuće klupske prostorije koje im je dodijelila opština Sokolac.

Predsjednik Regionalnog odbora Udruženja penzionera sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije Delivoje Tošić podsjetio je na aktivnosti vođene u proteklih nekoliko godina s ciljem traženja rješenja za probleme penzionerske populacije, naglasivši da su one rezultirale povećanju penzija počev od 2013. godine 1,6 odsto, do tri odsto u posljednjem kvartalu u 2017. godine.

„Stanje jeste nešto popravljeno, nešto je učinjeno, ali nismo zadovoljni statusom ove kategorije građana, jer nam penzioneri iz dana u dan sve lošije žive, odnosno životare“, istakao je Tošić.

On se nada da će najavljenim povećanjem penzija od 1. aprila od dva odsto biti realizovan zaključak Narodne Skupštine Republike Srpske koja je prošle godine obavezala Vladu Republike Srpske da nađe rješenje za povećanje od pet odsto.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica prisustvovao je danas godišnjoj Skupštini udruženja penzionera opštine Sokolac i upoznao okupljene o problemima koje ima ova lokalna zajednica sa budžetom od oko 6.000.000 KM i nastojanjima da izmiri sve obaveze prema budžetskim korisnicima i 40 nevladinih organizacija, koliko ih ima u ovoj lokalnoj zajednici.

Bjelica je razgovarao sa penzionerima i o stanju u oblasti privrede, javnog sektora i o projektima čija je realizacija u toku na području opštine Sokolac, posebno izdvojivši izmirene obaveze za izgradnju vodovoda prema selima Đedovci, Vrbarje, Kazimerovići i Ozerkovići.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments