Pronaći način za izgradnju fiskulturne sale

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija je, nakon razgovora sa rukovodstvom Osnovne škole “Petar Petrović NJegoš” u Istočnoj Ilidži i Savjetom roditelja, izjavio da danas nije mogao biti definisan način rješavanja izgradnje školske fiskulturne sale.

“To je jako krupno pitanje, a naša želja je da nađemo modalitete koje možemo realizovati u svakoj lokalnoj zajednici širom Republike Srpske, gdje važnu ulogu igraju lokalne zajednice”, rekao je Mutabdžija novinarima nakon sastanka.

On je istakao značaj Istočnog Sarajeva i ove osnovne škole koja, s obzirom da se nalazi na međuentitetskoj liniji razgraničenja, ima specifičnu ulogu.

“U Kantonu Sarajevo samo petnaestoro djece uči srpski jezik i vjeronauku, tako da dobar dio djece dolazi ovdje, a vjerovatno bi taj broj bio i veći da škola ima fiskulturnu dvoranu”, naglasio je ministar prosvjete Srpske.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo učiniće sve da nađe modalitet koji će biti održiv, s ciljem da djeca u svim dijelovima Srpske imaju optimalne uslove za rad.

Mutabdžija je najavio da će uskoro ponovo razgovarati sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Predragom Kovačem i direktorom ove škole Zdenkom Perednijom o modalitetima koje će predložiti Vladi Srpske, s ciljem da nađe rješenje izgradnje sale kako za ovu školu, tako i za ostale škole u Srpskoj koje imaju isti problem.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač istakao je da je ovo jedna od tri škole na području opštine i jedina koja nema fiskulturnu dvoranu. “Veoma je bitno da nastava fizičkog vaspitanja konačno krene, a jedan od najvažnijih razloga je zdravlje djece. Ovo je škola koja se brzo razvija i bilježi sve veći broj učenika”, rekao je Kovač.

On je obećao da će opština Istočna Ilidža učiniti sve i pomoći da projekat izgradnje sale bude realizovan i izrazio očekivanja da će se u ovaj problem maksimalno uključiti i Vlada Srpske.

Projekat za školu i dvoranu finansirala je opština koja je dodijelila zemljište, oslobodila plaćanje rente i obezbijedila priključke.

Direktor škole “Petar Petrović NJegoš” Zdenka Perednija izrazila je nadu da će se iz budžetskih rezervi Vlade Srpske, ali i kod predsjednika Republike Milorada Dodika pronaći sredstva da bi se krenulo u prvu etapu izgradnje sale.

Ona je napomenula da školu trenutno pohađa 661 učenik, te da se taj broj stalno povećava. “Nalazimo se na `reprezentativnom` mjestu na ovom području i trebalo bi pokazati da vodimo brigu kao dobar domaćin”, navela je Perendija.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments