Promovisano takmičenje za najbolju inovaciju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pomoćnik ministra za tehnologiju Republike Srpske Biljana Vojvodić promovisala je danas u Istočnom Sarajevu takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, koje je namijenjeno svim inovativnim timovima i pojedincima sa idejama koje se mogu realizovati na tržištu.

Uoči promocije takmičenja organizovane za studente Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta, Vojvodićeva je rekla novinarima da se ono sedmi put organizuje u Republici Srpskoj zahvaljujući, prije svega, pomoći Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

„Cilj ovog takmičenja, u opštem smislu, je promovisanje i podsticanje inovativne i preduzetničke klime u Republici Srpskoj, a pojedinačno, pomoć pojedincima i timovima da realizuju svoje inovativne ideje na tržištu“, istakla je Vojvodićeva.

Na takmičenje se mogu prijaviti svi zainteresovani inovatori iz Srpske do 22. aprila. Nagradni fond, koji je rezervisan za timove koji se nađu u finalnoj emisiji, iznosi 35.000 KM.

Takmičari koji ne dospiju do finala imaće koristi od treninga i edukacija koje će steći kroz samo takmičenje.

Vojvodićeva je zahvalila opštini Istočno Novo Sarajevo na pomoći u organizaciji finalne emisije takmičenja, koja je prošle godine realizovana u Istočnom Sarajevu, zbog čega se planira da se i finale ovogodišnjeg takmičenja organizuje u decembru na istom mjestu i da ova manifestacija postane tradicionalna u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da u prethodnih sedam godina postoje izuzetno pozitivna iskustva sa pojedinim preduzećima i timovima koji su prošli kroz ovo takmičenje, te da je dio njih uspio svoju ideju, odnosno proizvod plasirati u više zemalja.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić smatra da su aktivnosti koje provodi Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske u izboru najbolje tehnološke inovacije osnova i pretpostavka za dalji razvoj u ovoj oblasti.

„Nadamo se da će upravo na bazi ove prezentacije izbora najbolje tehnološke inovacije za 2013. godinu studenti Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu dobiti priliku da se upoznaju o programu i eventualno kandiduju određene ideje“, rekao je Ćosić.

On je istakao da su znanje, inovacije i resursi koji se ispoljavaju na ovaj način osnova razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini.

„Na području naše opštine nalaze se značajna preduzeća metalske, mašinske i elektroindustrije. U saradnji sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom sigurno možemo pokrenuti točak inovacija“, smatra Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare