Promovisana trilogija „Brda od pelina“

1

U Kulturnom centru na Palama večeras je promovisana trilogija „Brda od pelina“, autora Jasenke Lalović, o značaju povratka tradiciji, ognjištima i čovjekovoj duši.
Trilogiju čine knjige „S one bande moje gore“, „S ove bande moje gore“ i „Kastigulja“.

Lalovićeva je rekla novinarima da je trilogija tematski vezana za Crnu Goru i period pred početak i kraj Drugog svjetskog rata, a knjige prate sudbinu i ulogu žene u crnogorskom društvu sa običajnim, jezičkim i kulturološkim raznolikostima.

Ona je navela da u knjigama pokušava da promoviše ne samo crnogorsku, već i ženu dinarskog tipa, što se odnosi i na Hercegovke, te da je trilogija „Brda od pelina“ vezana sa korijenima, bez čije čvrstine nema ispunjene sadašnjosti, a ni budućnosti.

„Crnogorske žene su mudre i dostojanstvene, a sebe su tako pozicionirale jer su bile svjesne da su one stub porodice i svaku nedaću iznesu ispravno do kraja“, istakla je Lalovićeva.

Ona je naglasila da je ovim pokušala da promoviše ne samo tradicionalnu crnogorsku ženu, već i ženu dinarskog tipa, što se odnosi i na Hercegovke.

Lalovićeva je rekla da je kasno počela da piše i prvu knjiga izdala je krajem 2018. godine, a trenutno piše četvrti roman. Ona je dodala da je jedva odlučila da objavi knjige jer je vrijeme takvo da se više knjiga piše, nego što se čita.

Promocije trilogije održane su u Beču, Zagrebu, Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Upravu je autorka trilogije, da je došlo vrijueme da se više knjige pišu, nego što se čitaju. Prava poplava književih djela taznih žanrova, bez ikakve književne i umjetničke vrijednosti. Vše pisaca nego čitalaca, književni kritičari kao i da ne postoje. Oni osrednji pišu prave hvalospjeve i pozitivnu kritiku za dobre honorare. Tako će ta mnogo „remek-dijela“ samo na policama u knjižarama skupljati prašinu.