Promovisana monografija poginulih boraca i civila

0

FOČA – Uoči Dana Republike Srpske, u Centru za kulturu i informisanje u Foči večeras je promovisana Monografija boraca i civila sa područja ove opštine koji su poginuli na srpskoj strani u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U knjizi, koju je izdala opštinska Boračka organizacija, obuhvaćena su imena boraca fočanske brigade, sa fotografijama, ličnim i podacima o mjestu i vremenu pogibije, te imena srpskih civila iz Foče koji su poginuli u periodu od 1991. do 1995. godine.

Urednik Monografije, načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je ovo „knjiga zadušnica“, koja je pripremana pet godina i u kojoj je nabrojano nešto više od 500 imena.

U prvom dijelu knjige, kako je rekao, navedeni su uzroci rata i odogovor i organizacija ove opštine na te uzroke, u drugom dijelu nalaze se podaci i fotografije oko 400 poginulih boraca, a poslije toga i spisak poginulih civila, među kojima su i djeca, čije su fotografije uvrštene.

„U trećem dijelu je opisano NATO bombardovanje u Foči, sa svim posljedicama i fotografijama porušenih objekata“, dodao je Mašić.

On je naveo da su izdavački savjet Monografije činili predstavnici Boračke organizacije, opštine, političkih organizacija i drugih javnih institucija, a da je na izradi radio tim profesionalaca, koji su činili novinari, ljudi iz nekadašnje komande fočanske brigade, fotografi, montažeri i snimatelji, koji su ovaj posao radili volonterski.

Nekadašnji komandant fočanske brigade, general u penziji Novak Paprica istakao je da je u ratu u Foči poginulo tri odsto stanovništva.

„U borbi je poginulo 319 boraca, van borbenih dejstava 41, nesrećnim slučajem 34, samoubistvo je izvršilo 19 boraca, 26 je umrlo prirodnom smrću, na drugim ratištima poginuo je 31 vojnik porijeklom iz Foče, a još se traga za jednim nestalim borcem. Civilnih žrtava rata bilo je 148“, naveo je Paprica i dodao da je među poginulima 68 jedinaca, od kojih su polovina bili neoženjeni ili neudati.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Miloš Tomović istakao je da je ova knjiga „jedan od spomenika u zapisivanju istorije“, te da je obaveza ove organizacije da čuva trajnu uspomenu na poginule saborce.

Na promociji je govorio i sveštenik Danilo Crnogorac, istakavši da bi svaka kuća u Foči trebalo da ima ovu knjigu, jer nema porodice koja nije nekoga izgubila. „Naša je želja da se ratne strahote i stradanja nikada više i nikome ne dogode“, rekao je Crnogorac.

Na promociji je istaknuto da će sve porodice poginulih boraca besplatno dobiti primjerak Monografije, a ostali zainteresovani građani moći je nabaviti u prostorijama Boračke organizacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare