Promovisana knjiga „Život se brani istinom“ generala Pandurevića

0

SOKOLAC – Na Sokocu je promovisana knjiga „Život se brani istinom“ srpskog generala Vinka Pandurevića, o ratnim dešavanjima u Srebrenici i cjelokupnom Podrinju.Pandurević je na sinoćnjoj promociji naveo da se u knjizi govori o etapi njegovog života koji je u vezi sa ratnim događajima, prije svega, na prostoru Podrinja, posebno Srebrenice i Zvornika u julu 1995. godine.

On smatra da je bilo potrebno da građanima Zvornika, svojim saborcima i borcima Zvorničke brigade predoči ono što je znao o tim tragičnim događajima kao neposredan učesnik, da ispriča „istinitu priču jer ono što je do sada rečeno u javnosti nije vjeran odraz onog što dešavalo na terenu“.

Pandurević je naveo da knjiga sadrži transkript njegovog svjedočenja pred Haškim tribunalom kao ratnog komandanta dva puta odlikovane Zvorničke brigade koje je trajalo 22 dana.

On je dodao da se u završnom dijelu knjige govori o ekspertskom nalazu sa aspekta vojne struke o događajima na području Srebrenice i Zvornika.

Pandurević kaže da je i njegova druga knjiga pod nazivom „Rat u BiH i stvaranje Vojske Republike Srpske“ nastala kao rezultat njegovog istraživačkog rada tokom boravka u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala i sudskog procesa.

On je naveo da je pročitao više stotina izjava raznih svjedoka, analizirao hiljade stranica raznih dokumenata i ekspertskih izvještaja koji su se odnosili ne samo na predmet „Srebrenica“, već i na mnoge druge.

O knjizi „Život se brani istinom“ govorili su prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, zamjenik komandanta Zvorničke brigade Milan Jolović Legenda, kao i recenzent knjige Miodrag Popov.

Promociji su prisustvovali poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, predstavnici boračkih organizacija i drugi.

General Pandurević, koji je bio komandant Zvorničke brigade, osuđen je u Haškom tribunalu na 13 godina zatvora i nakon izdržane tri četvrtine kazne, pušten je na slobodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare