Promovisana knjiga „Svjetlost za malog čovjeka“

0

FOČA – U Foči je promovisana posthumno objavljena knjiga Bojana Maksimovića „Svetlost za malog čoveka“.
Knjiga je zbirka kratkih priča, dnevnika i razgovora, kao i tekstova o autorovim radovima, koje je priredio njegov otac, akademik Vojislav Maksimović.

„Osjećao sam ljudsku, moralnu i očinsku obavezu da njegove priče, eseje i dnevnike, koji su ostali u rukopisu u njegovim rokovnicima, prikupim i objavim. Nakon zbirke njegovih pjesama, koje smo posthumno objavili tačno prije godinu dana, ovo je dodatni, cjelovitiji pogled na Bojanov rad u kojima se može vidjeti njegovo filozofsko razmišljanje i ispravno tretiranje književnosti“, rekao je akademik Maksimović.

On je dodao da je Bojan imao i slikarske ambicije, tako da je jedna njegova slika stavljena na korice knjige.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Radisav Mašić rekao je da je kratka priča najsloženiji i najteži oblik književnog stvaralaštva jer mora sadržavati sve elemente romana.

„To je vrlo teško postići, a Bojan Maksimović je i u toj oblasti pokazao da njegov poetski duh može da se prozno iskaže. Ova knjiga je dokaz da je jedan talenat prerano otišao i ostavio žal da smo imali pjesnika i stvaraoca, kojeg ćemo pamtiti“, rekao je Mašić.

Direktor fočanskog Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović naglasio je da je Bojan Maksimović, odrastajući i sazrijevajući u najgorem ratnom periodu, kada se ispoljavaju sve negativne karakteristike društva, razvio književni talenat zapažajući sve anomalije sredina u kojima je boravio.

On je istakao da Maksimovićevi tekstovi u kojima su najčešće teme kritika društva, borba pojedinca sa takvom sredinom, ali i sa samim sobom, predstavljaju zrela viđenja napisana rukom veoma mladog autora, koja šalju univerzalnu poruku.

Magistar srpskog jezika i književnosti Miljana Pecikoza rekla je da se, čitajući Maksimoviževe priče, kao lajt-motiv nameće Andrićeva misao da smo svi mrtvi, a da se samo redom sahranjujemo.

Knjiga „Svetlost za malog čoveka“ izašla je u izdanju opštinskih odbora SPKD „Prosvjeta“ iz Foče i Pala.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare