Promovisana knjiga „Narodna muzička tradicija Pala i okoline“

0

U Centru za kulturu na Palama sinoć je predstavljena knjiga „Narodna muzička tradicija Pala i okoline“, čiji je autor Zorana Guja. Guja je rekla novinarima da je ovo knjiga o muzičkoj, vokalnoj, instrumentalnoj i igračkoj tradiciji Pala iz različitih istorijskih izvora.

„Knjiga je rezultat mog magistarskog rada. Željela sam da široj javnosti prikažem tradiciju našeg kraja i odakle potičem. Koristila sam sve izvore do kojih sam mogla doći – Zemaljski muzej u Sarajevu, Arhiv BiH, čak i arhiv u Beču“, navela je ona i dodala da joj je mnogo pomoglo to što se njen otac godinama bavi prikupljanjem materijala, od kojeg je većinu koristila.

Ona je naglasila da je zadatak etnomuzikologa, kojih je vrlo malo, da sačuvaju tradiciju od zaborava.

Urednik izdavačke produkcije Narodne biblioteke „Pale“ Željko Grujić rekao je da je ovo peta knjiga u njihovoj produkciji koja predstavlja veliki doprinos etnomuzikološkom izučavanju romanijskog kraja.

On je istakao da mu je ova knjiga jedna od najdražih, ne samo zbog toga što obuhvata neke odrednice zavičajne prirode, već što je obrađena tema koja nije obrađivana 30 godina.

Zorana Guja završila je prošle godine master studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju.

Aktivan je član Ansambla „Etnoakademik“ Muzičke akademije u Sarajevu, autor je radova koje predstavlja na Muzičkoj akademiji, kao i na naučnim i stručnim skupovima. U Kulturno-umjetničkom društvu „Baščaršija“ u Sarajevu je umjetnički direktor svih ansambala, stručni rukovodilac ženskog vokalnog ansambla „Dunje“ i stručni rukovodilac za narodno pjevanje folklornih ansambala.

Knjiga Zorane Guje biće promovisana i u Banjaluci, Beogradu i Podgorici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare