Promovisana knjiga „Kratko čišćenje grla“ Nedeljka Zelenovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnik Nedeljko Zelenović promovisao je večeras u Istočnom Novom Sarajevu zbirku pjesama „Kratko čišćenje grla“, u okviru pratećeg programa 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo.
U ime izdavača, Matične biblioteke Istočno Sarajevo, prisutnima u Kulturnom centru obratila se Slađana Bratić koja je istakla da ova ustanova veliku pažnju poklanja domaćim piscima.

„Zelenović nas ovom knjigom podsjeća na našu svakodnevnu muku – da nam je nešto na vrhu jezika ili da nam je nešto zastalo u grlu, te da jednostavno to moramo da iskašljemo, da izbacimo iz sebe ono što nas tišti“, istakla je Bratićeva.

Pjesnik iz Istočnog Sarajeva Željko Pržulj ocijenio je da je Zelenović dobar pisac i dobar čuvar srpskog jezika.

„Kratko čišćenja grla“ sastoji se od 116 kratkih pjesama, podijeljenih u četiri dijela – „LJudovanje“, „Umovanje“, „Krajnje je nevrijeme“ i „Krajnje je vrijeme“.

Izdavač Zelenovićeve zbirke poezije je Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a recenzenti su pjesnici Željko Pržulj i Goran Vračar.

Nedeljko Zelenović rođen je 1958. godine u selu Brđani kod Konjica. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek slavistika. Osim poezijom, prozom i književnom kritikom, bavi se novinarstvom.

Prvu zbirku pjesama „Seciranje duše“ objavio je 1996. godine, a nakon toga, sve do ovogodišnjeg izdanja „Kratko čišćenja grla“, objavio je niz zbirki pjesama za djecu i odrasle, monografiju, priče, dvije knjige književne kritike, monodramu, tekst za pozorišnu predstavu za djecu i drugo.

Nakon promocije Zelenovićeve zbirke pjesama, uslijedila je monodrama Siniše Maksimovića iz Šabačkog pozorišta, „Četiri suze Lazareve“, a potom su predstavu „Tektonika osećanja“, po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Andree Ade Lazić, odigrali glumci Pozorišta iz Šapca Sonja Milojević, Vladimir Milojević, Aneta Tomašević, Kristina Pajkić i Ivan Tomašević.

„Četiri suze Lazareve“ je drama Lazara Tešića, čovjeka iz naroda, ujedno i drama samog naroda kroz period Prvog svjetskog rata, čiji tekst potpisuje Zoran Mijaljević, a režiju Siniša Maksimović.

Režiser „Tektonike osećanja“ Andrea Ada Lazić istakla je da je ovo djelo „elegantna i surova komedija“.

„Svet, kao većina reditelja, doživljavam dvojako – vizuelno i kao povod za dramsku priču. Progoni me slika domina koje se ruše samo jednim laganim dodirom. I svet sa njima. Je li taj dodir bio nužan? Možemo li o tome da progovorimo u predstavi?“, rekla je Lazićeva.

Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu završava se sutra svečanim proglašenjem pobjednika u 22.00 časa.

Prethodno, u 16.30 časova, predviđena je promocija knjige „Vladika, slava Mu i milost“, autora Željka Pržulja, nakon čega slijedi autorski projekat Željka Stjepanovića „Molitva“ koji govori o životu Petra Kočića.

Potom će biti izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice „Odumiranje međeda“ koju, u režiji Nemanje Rankovića i po tekstu Branka Ćopića, igraju Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Andrijana Simović, Biljana Zdravković, Slobodan LJubičić, Vahidin Prelić, Svetislav Jelisavčić i Hadži Nemanja Jovanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare