Promovisana knjiga „I Majevica je plakala toga dana“

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras promovisana knjiga „I Majevica je plakala toga dana“, u kojoj je autor Dragan Mrkajić iz Bijeljine, između ostalog, opisao stradanje 33 srpska borca na Majevici u aprilu 1993. godine.
Mrkajić je rekao da je napisao knjigu u znak sjećanja na svoje poginule saborce i prijatelje.

„U napadu muslimansko-hrvatskih snaga na srpske položaje na Majevici, za nepuna dva časa poginula su 33 srpska borca, 32 su ranjena, dok je 10 odvedeno u tuzlanski zatvor“, prisjetio se Mrkajić.

On je istako da je bio učesnik ovog događaja i da je pukim slučajem preživio.

Mrkajić je naglasio da je riječ o legitimnom napadu muslimansko-hrvatskih snaga, ali da su se nakon napada dogodili nezapamćeni zločini.

„Trojici srpskih boraca odsječene su glave, mnogi su zaklani, dok je vozač sanitetskog vozila, koji nije imao pušku, ubijen“, rekao je Mrkajić.

On je dodao da, osim događaja 21. aprila 1993. godine, knjiga govori o vremenu odbrambeno-otadžbinskog rata, kada se svakodnevno ginulo i sahranjivalo.

Recenzent knjige pukovnik Pero Despotović istakao je da su u Mrkajevićevom djelu ispričane priče o ljudima koji su preživjeli zahvaljujući neviđenoj hrabrosti i izdržljivosti.

Sekretar Gradske boračke organizacije Zvornik Aleksandar Despotović rekao je da će knjiga „I Majevica je plakala toga dana“ pomoći da srpski narod sazna šta se dešavalo tokom odbrane njegovih vjekovnih ognjišta.

„Čitaoci na ovaj način mogu da saznaju koliko je zločina počinjeno nad srpskim narodom, bez obzira da li je riječ o civilima ili vojnicima“, rekao je Despotović.

On je naglasio da će opisivanje ovog autentičnog događaja u kome su stradali srpski vojnici poslužiti istoričarima kao građa u izučavanju odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i kao dokazni materijal u sudskim procesima koji će biti vođeni protiv onih koji su činili zločine nad srpskim narodom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare