Promovisana knjiga „Grad za nezbrinutu djecu“

0

U Kulturnom centru Pale večeras je promovisana knjiga „Grad za nezbrinutu djecu“ Dragana Tepavčevića koji je dobio drugu nagradu na konkursu „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.
Roman „Grad za nezbrinutu djecu“ dobio je nagradu za najprodavaniji roman u 2015. godini, a od Udruženja književnika dobio je nagradu za najbolju knjigu u 2015. godini.

Tepavčević je istakao da je prije pet godina u Australiji upoznao čovjeka iz Doma za nezbrinutu djecu „LJubica Ivezić“ iz Sarajeva koji je pričao o momku koji nije znao svoje porijeklo.

„Pokušao sam da se stavim u njegovu kožu i da sam početkom rata 1992. godine bio taj koji ne zna svoje porijeklo a treba da se stavi na jednu stranu. Odatle je krenula ideja, a istovremeno je tinjao neki moj dug prema Sarajevu da, istovremeno, napišem roman“, kaže on.

Tepavčević je naglasio da je ovaj roman traganje za identitetima, na jednoj strani je traganje za identiteom na individualnom planu, odnosno traganje jednog momka, a sa druge strane je traganje za identiteom jednog grada.

On je naglasio da je ovom knjigom pokušao da provuče još jednu temu, a to je krivica.

Tepavčević je rekao da je knjiga, i bez promocija, našla svoj put do čitaoca i pozitivno je iznenađen kako je istovremeno knjigu prihvatila i publika i kritika.

Promoter romana „Grad za nezbrinutu djecu“ Slobodan Ristović istakao je da je imao privilegiju da roman pročita u rukopisu, a nakon toga još dva puta i uvijek je otkrivao nešto novo.

„Ovaj roman nije pokušaj da se osvijetli podsvjest jednog opšteg ljudskog stanja, to je uspješno sjenčenje onih naših muka, nevolja, iluzija i istina koje su promicale i proticale kroz ovaj kraj i Sarajevo“, rekao je on.

Ristović je naglasio da je u romanu očekivao neku nesreću, ali Tepavčević je „živio ovu knjigu i pisao tako da je svilenom košuljom prolazio kroz rat“.

„Proći kroz rat u svilenoj košulji i da ostane cijela je velika majstorija“, naglasio je on i dodao da je ova knjiga sigurno jedna od najboljih koja se pojavila na srpskom jeziku na ovim prostorima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare