Promovisana knjiga Pavla Kaluđerčića o životu srpskih porodica u Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Muzičkoj akademiju u Istočnom Sarajevo večeras je promovisana knjiga „Sjećanje na ljude i događaje“ Pavla Kaluđerčića koja kroz hroniku jedne porodice svjedoči o životu starih srpskih porodica u Sarajevu.
O knjizi koja govori o istoriji porodice Kaluđerčić, ali o istoriji grada Sarajeva, pored autora govorili su dugogodišnji profesor na Elektrotehničkom fakultetu Božidar Krstajić i sudija i književnik Branko Perić.

„Knjiga ‘Sjećanje na ljude i događaje+ značajan je dio mozaika pojedinačnih sudbina i svjedočenja iz koga se sklapa cjelina priče o Sarajevu u posljednja dva vijeka, od turskog vakta i austro-ugarske okupacije Bosne do današnjih dana. Knjiga koja pokazuje kako je Sarajevo od kasabe postajao grad“, rekao je Krstajić.

On je istakao da knjiga sadrži mnogo dragocjenih podataka, posebno o stradanju srpskog naroda kroz brojne ratove i nemire u kojima je živjelo Sarajevo.

Knjiga Pavla Kaluđerčića u suštini je hronika jedne sara­jevske porodice, koju je osnovao Stevo Kaluđerčić, prosvjetni, kulturni i politički radnik s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Stevo Kaluđerčić je došao u Bosnu jula 1883. godine, kada je dobio posao učitelja u osnovnoj školi u Sarajevu. Bio je član većine onovremenih prosvjetnih, humanih i kulturnih društava, ali i jednan od učitelja zaslužnih za pokretanje popularnog književnog lista „Bosanska vila“.

Pavle Kaluđerčić kaže da je knjigu napisao „jer želio da ostavi pisani trag, prije svega, o svom djedu koji je mnogo učinio za grad Sarajevo, a o kome su izbrisani skoro svi tragovi da je ikada i postojao, a nakon toga i o majčinoj porodici koja je iz NJemačke došla u BiH“.

Iako je težište na likovima i događajima iz piščeve po­rodice, ovaj rukopis opisuje i stradanja srpskog naroda od kraja 19. vijeka, pa sve do proteklog građanskog rata.

Rukopis Pavla Kaluđerčića poten­cijalno je još jedna knjiga o Sarajevu u kojoj su načeta ratna zbivanja iz ne tako davnih devedesetih godina 20. vijeka, rečeno je na večerašnjoj promociji.

Osvrćući se na pojedinosti u knjizi, Perić je naglasio da bi autor trebalo da dopiše i nastavak u kome će više govoriti o ratnim godinama devedesetih u Sarajevu, kojima je takođe bio svjedok.

„Autor nam u svom tekstu imanentno pokazuje kako je grad rastao i kako je opadao“, naveo je on.

U recenziji Saše Kneževića navodi se da je centralna tema grad Sarajevo, „ono Sarajevo, ovo Sarajevo, svako Sarajevo pa i ono koga više nema“.

Kaluđerčić pripada jednoj povlašćenoj generaciji koja je bar jedan dio svog života mogla u njemu i da uživa, svjesno podsjećajući na mučna vremena ratnih stradanja i postratnih patnji. Autor u svom tekstu imanentno pokazuje kako je grad rastao i kako je opadao, istakao je Knežević.

Izdavač knjige je Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a osim štampanog objavljeno je i audio izdanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare