Promovisana knjiga o jednom od najstarijih živih srpskih književnika

0
Promovisana knjiga o jednom od najstarijih živih srpskih književnika

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je promovisana knjiga Dušana Zurovca “Ko to ne smije da nas nasmije: život i djelo Sima Klarića”, koja predstavlja osvrt na život i djelo jednog od najstarijih književnika u Republici Srpskoj i BiH.

Zurovac je rekao da je knjigu o Klariću napisao na temelju njegove hrabrosti da u davno vrijeme – vrijeme komunističkog jednoumlja vješto izbjegne da doživi “Goli otok”.

Osim Klarićevog knjižnjevnog impulsa Zurovac ističe i njegov novinarski smisao za detalj koji je potreban našoj literaturi.

“Klarić je u svoj književni opus veoma vješto uklopio tri dimenzije – čovjeka, vrijeme i prostor. Nažalost, u ovom vremenu se mnogo više piše, nego što se čita”, rekao je Zurovac novinarima.

O knjizi je, osim autora, govorila i Marijana Petronić iz Matične biblioteke koja je objavila ovu knjigu, a promocija je održana u Domu za starija lica Istočno Sarajevo gdje Klarić provodi svoje penzionerske dane.

Simo Klarić rođen je 1924. godine u Borijama, kod Kalinovika, učesnik je NOR-a od 1941. godine, a novinarstvom se bavio od 1947. godine. Radio je u Sarajevu, Beogradu i Moskvi.

Za potrebe škola u Srbiji priredio je veliku knjigu izbora iz poezije i proze Branka Ćopića “Zlatne bajke o ljudima – Branko Ćopić u sto lekcija”. Klarić je sa još dvanaest humorista zastupljen u prvoj jugoslovenskoj antologiji humora “Savremeni jugoslovenski smijeh”, štampanoj 1959. godine.

Objavio je “Gligereva stijena”, dvije knjige humorističke proze “Mi, šala i život” i “Adam, Eva i hljeb”, romane “Koliba na Zobištu”, “Borjani”, “Rasulo” i “Milioner”, humoristički roman “LJudi naročitog kova”, roman o građanskom ratu i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine “Raskućeni”, zbirku “Lovčeve priče”, knjigu humorističke proze “Nasmijte se ljudi” i zbirku poezije “Bosanske balade”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments