Promovisana knjiga o bardovima crnogorske kinematografije

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru pratećeg programa jubilarnog 10. Međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma „Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu upriličena je promocija knjige „Hrastovi koje nikad ne obaraju“, filmskog i televizijskog reditelja iz Podgorice Radoslava T. Stanišića.
Stanišić je ovo svoje djelo posvetio rodonačelnicima i bardovima crnogorske kinematografije Ratku Đuroviću i Velimiru Stojanoviću.

„Đurović i Stojanović, ne samo da su bardovi crnogorske kinematografije, nego su i dobrim dijelom začetnici jugoslovenske kinematografije, kao i dokumentarnog eksperimentalnog filma u bivšoj Jugoslaviji. To je bilo vrijeme `žilavog` bivstvovanja `Lovćen filma`“, rekao je Stanišić na promociji sinoć u restoranu „Toplik“.

On je podvukao da je „Lažni car Šćepan mali“ /1955/ bio prvi jugoslovenski kostimirani igrani film rađen modernom tehnikom, na širokom planu i zahtjevnom tonskom snimanju na terenu, što je Đurovićeva ideja i zasluga.

Prema njegovim riječima, Đurović i Stojanović su među prvima ukazali da se film ne obraća jednoj populaciji, u jednom ideološkom trenutku, jer su znali da je filmski izraz relevantan samo onda kada se dovoljno jasno obraća i onom gledaocu koji je ponikao u različitim kontekstima, kulturama i tradicijama.

Urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i član žirija 10. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ Dejan Dabić, govoreći o Stanišićevoj knjizi, rekao je da ovo djelo odslikava prvi crnogorski filmski tandem „Rale i Velja“, tandem genijalnih scenariste i režisera.

„Riječ je o analizi njihovih zajedničkih projekata, igranih filmova ‘Lažni car Šćepan mali`, `Zle pare`, `Četiri kilometra na sat` i `Kamp Mamula`“, podsjetio je Dabić.

On ističe da je ova knjiga određena vrsta esejističko-biografske studije i da će biti veoma korisno i edukativno štivo za studente, poznavaoce i ljubitelje filmske umjetnosti.

Promociji knjige prisustvovali su učesnici i gosti festivala „Pravi kadar“, među kojima i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, koji je izrazio zadovoljstvo širokim spektrom i zvaničnog i pratećeg programa ovogodišnjeg, jubilarnog „Prvog kadra“.

Proglašenje pobjednika i uručenje festivalskih nagrada jubilarnog Međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma „Prvi kadar“ biće održano danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, s početkom u 11.30 časova.

Prethodno će biti prikazana i preostala tri dokumentarna filma u zvaničnoj festivalskoj konkurenciji – „Svaka pjesma priča“, autora Aaslauga Vaaa iz Norveške, „Zaveslaji“, Vadimira Perovića iz Srbije i „Jeremenski spisi“ Belgijanke Ornele Makije, te kratki igrani film „Debeo-nikad mršav“ Sorajosa Prapapana iz Tajlanda.

Festival će zvanično biti zatvoren večeras u 19.00 časova premijernim prikazivanjem prvog srpskog naučno-fantastičnog igranog filma „Procjep“, reditelja Dejana Zečevića iz Srbije, uz prisustvo producenta filma Milana Todorovića.

Jubilarni Međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma „Prvi kadar“ otvoren je 6. novembra premijernom projekcijom filma „Dnevnik mašinovođe“, reditelja Miloša Radović i producenta Lazara Ristovskog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare