Promovisana knjiga „Jedinica žandarmerije Pale“

0

SOKOLAC – Knjiga „Jedinica žandarmerije Pale“, u kojoj u epskoj poeziji i prozi autor Saša Nikolić sa Pala predstavlja put ove jedinice u 30 godina njenog postojanja, promovisana je večeras na Sokocu.

Nikolić je podsjetio da je ova jedinica formirana 1. novembra 1992. godine na Jahorini i njen prvobitni naziv je bio Sarajevsko-romanijski odred, koji je kasnije preimenovan u Prvi odred Specijalne brigade policije, u poratnom periodu bila je Jedinica za podršku, a od 2019. je Jedinica žandarmerije Pale, koja baštini tradiciju Odreda.

„Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata devet pripadnika ove jedinice dalo je živote za Srpsku, više njih je ranjeno. Proteklih 30 godina kroz ovu jedinicu je prošlo više od 1.000 pripadnika“, izjavio je Nikolić Srni nakon promocije.

Nikolić je napomenuo da je zadatak ove jedinice da obavlja složenije poslove s ciljem odbrane i bolje bezbjednosti Republike Srpske.

On je istakao da je prvo izdanje izašlo iz štampe baš na tridesetu godišnjicu formiranja Odreda, ali i 30 godina postojanja Republike Srpske, a drugo u decembru.

„Ovu knjigu ostavljam budućim pokoljenjima da čitaju kako se stvarala Republika Srpska i da znaju istoriju prvih 30 godina naše jedinice“, poručio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, pokrovitelj prvog izdanja je grad Istočno Sarajevo, a drugog iguman manastira Karno kod Srebrenice arhimandrit Luka Babić, koji je i dao blagoslov za ovu knjigu.

Autor je naglasio da je u prvoj knjizi o ovoj jedinici objavljeno 175 fotografija, te da će dio podataka biti ukomponovan u Monografiju Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Nakon što je napisao istorijat nastanka jedinice, Nikolić je, kako kaže zahvaljući svom daru od Boga, prozni dio pretočio u epske stihove, čime je dodatno obogatio knjigu na 190 stranica.

Izdavač knjige je Srpski književni klub Banjaluka, a recenzenti /donedavni/ ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Stjepanović.

Lukač je naveo da ova knjiga može da predstavlja važnu istorijsku građu, s obzirom na to da sadrži i svjedočanstva aktera opisanih događaja, što može biti korisno za buduća istraživanja i opis, a posebno ratnih događaja.

„Poseban značaj ogleda se u napisanoj epskoj pjesmi i ovim pjesničkim djelom istorijskog karaktera nastavljena je tradicija čuvanja važnih događaja od zaborava“, istakao je Lukač, dodajući da je na taj način autor dao priliku čitaocu da složene događaje razumije na jednostavan način.

Srpski književnik Saša Nikolić rođen je u Olovu 1975. godine, a do sada je objavio 13 knjiga.

Autor je dokumentarnog filma „Odbrana sela Drecelj“, te dobitnik više nagrada i odlikovanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare