Promovisana Karajlićeva knjiga „Fajront u Sarajevu“

0

U Hotelu „Bistrica“ na Jahorini sinoć je pred mnogobrojnim posjetiocama promovisana knjiga „Fajront u Sarajevu“ Nenada Jankovića, poznatijeg kao dr Nele Karajlić, u kojoj je, sa mnogo šarma i humora, autobiografski „prošetao“ kroz svoj život, od rodnog Sarajeva do Beograda.


Karajlić je, govoreći o razlozima zbog kojih je napisao ovu knjigu, istakao da „onaj koji misli da napiše autobiografiju treba to da učini onog trenutka kada ga život prvi put opeče i kada počne da misli“.

Dr Nele Karajlić je ovu jedinstvenu knjigu već promovisao u više gradova bivše Jugoslavije i mnogi kritičari su saglasni da je riječ o „neodoljivo ispričanoj priči o odrastanju, sazrijevanju i starenju u zemlji koja se krvavo raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sjećanjima“.

Frontmen „Zabranjenog pušenja“, na pitanje novinara Srne kako danas, nakon rata u BiH, gleda na svoje bivše sugrađane Srbe, koji su doživjeli egzodus iz „multietničkog“ Sarajeva i zna li gdje danas „stanuju djevojčice, s one strane ulice, kojima miriše koža“, odgovorio citirajući Momčila Bajagića- Bajagu, da su to „biseri rasuti po cijelom svijetu, od Aljaske pa do Australije“…

„Žao mi je samo što je 1990. godine propao moj i projekat moje nadrealističke „raje“ da spriječimo rat u BiH“, kaže Karajlić.

Knjiga „Fajront u Sarajevu“ ima posebnu težinu, s obzirom na činjenicu da je Karajlić začetnik „novog primitivizma“, kultnog pravca kojim je ovaj multimedijalni umjetnik hrabro krenuo iz prijeratnog Sarajeva putem slave, ali i prezira.

Karajlić nije propustio priliku da čestita Olimpijskom centru „Jahorina“ na rekordnoj posjeti skijaša i gostiju, koji su danas pohrlili na suncem okupanu olimpijsku ljepoticu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare