Promovisana epska pjesma „Srpska je rođena“

0

U Kulturnom centru Pale večeras je promovisana epska pjesma „Srpska je rođena“, autora Momira Blagojevića, koja govori o stvaranju Republike Srpske, ratu, gubicima.

Blagojević je istakao da je cilj ove pjesme da ne budu zaboravljeni svi borci koji su stradali za Republiku Srpsku, kao i da novi naraštaji uče o guslama – čuvaru srpskog identiteta koje nisu toliko ukorijenjene u Krajini odakle on dolazi, kao na Romaniji.

„Gusle su u najtežim vremenima hrabrile srpski narod i bio bi veliki grijeh da ih zaboravimo danas kada imamo slobodu i Republiku Srpsku. Moramo čuvati tradiciju, epske pjesme, pretke, da bi naše potomstvo imalo sa čime da ide u budućnost“, rekao je Blagojević novinarima.

Pjesmu „Srpska je rođena“ večeras je izveo guslar Slavno Goranović iz Crne Gore, u organizaciji Udruženja guslara i epskih pjesnika Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika Srpske Zoran Rebrinović rekao je da je pjesma dobro hronološki poredana.

„Izuzetno je značajno da se pjesmom opjevaju, ne samo pojedini događaji i učesnici rata, već i širi kontekst rata“, naglasio je Rebrinović.

On je napomenuo da su gusle i epska pjesma zaštitni znak i dio duhovnog identiteta srpske istorije.

Rebrinović je podsjetio da je Udruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske osnovano 9. januara 2013. godine.

Na promociji epske pjesme nastupio je Hor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Pale, a dodijeljene su i nagrade i priznanja učenicima paljanskih škola koje su pobijedile na takmičenju za najbolji literarni rad o temi „Istorija, istina, pjesma“.

Prvoplasirana Ana Brajić, učenica Osnovne škole „Pale“, kaže da je ponosna na svoj rad koji govori o istoriji srpskog naroda.

Drugoplasirana je Anja Pekić, a trećeplasirana Marija Veselinović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare