Promovisana epska pjesma „Krvava Žepa“

3

Guslarsko društvo „Starina Novak“ sa Pala promovisalo je sinoć svoj CD sa epskom pjesmom „Krvava Žepa“, koju izvode guslari iz ovog društva kao znak sjećanja na stradale srpske junake na Žepi.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ Zoran Golubović rekao je da ova epska pjesma govori o Spasovdanu, 4. juna 1992. godine, kada je na Žepi poginulo 45 srpskih boraca.

„To je najtužniji dan za Pale, tako da smo u ovom poduhvatu snimili epsku pjesmu čiji je autor Milanko Čobović koji je bio učesnik te bitke“, izjavio je Golubović novinarima.

On je naglasio da pjesmu, koja ima 446 stihova, izvodi 11 guslara Društva, a da ju je, nažalost izvelo 10 guslara.

„Pjesmu je sa nama snimio i nedavno tragično preminuli mladi Mateja Radović, petostruki pobjednik takmičenja mladih guslara Republike Srpske, koji je tri dana poslije izlaska CD-a nastradao u saobraćajnoj nesreći“, naveo je Golubović i dodao da je večeras emitovan snimak na kome pjeva pokojni Mateja Radović.

Golubović je istakao da su na promociju pozvane porodice poginulih boraca sa Žepe, njih 90 članova, te da su im dodijeljeni CD i brošura.

On je naglasio da u Guslarskom društvu „Starina Novak“ planiraju da nastave ovakve projekte.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da Žepa, nažalost, predstavlja najveće i najteže stradanje pripadnika Vojske Srpske koje se desilo u jednom danu u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Zločini iz Žepe nisu se završili 4. juna, oni su samo počeli i nastavljeni su do kraja rata, odnosno 26. juna 1995. godine. Kada su posljednji put napali i kada su prevršili mjeru morali smo konačno odgovoriti punim snagama kako bismo to pitanje za svagda riješili“, naveo je Savčić.

On je naveo da je o problemu Žepe svjedočio na mnogim mjestima, između ostalog i pred Haškim tribunalom. „Čvrsto sam ubijeđen da su imali imalo razuma, pameti, mogli smo ne samo protekli rat, nego i vijekove koje dolaze proživjeti u miru“, dodao je Savčić.

On je pojasnio da je, nažalost, slika o proteklom ratu i njegovom karakteru iskrivljena. „To je zahvaljujući djelimično i nama što smo pasivni i što ne govorimo dovoljno o tome šta je bilo i kako je bilo“, ocijenio je general Savčić i dodao da treba obilježavati i sjećati se važnih događaja i datuma, te to prenositi mladim naraštajima.

Guslarsko društvo „Starina Novak“ osnovano je 1977. godine i ove godine slavi 40 godina postojanja.

Promociji CD-a u Kulturnom centru Pale prisustvovali su brojni gosti iz javnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Зашто је увијек најбитније да су присуствовали „бројни гости из јавног и…“, поготово у оваквим приликама.

Зна ли неко где могу да купим овај ЦД и ЦД „Офанзива на Илијаш“, унапред хвала.

Žepa je primjer loše urađenog posla, jer i rat je neki posao. Akcija je vrlo nestručno vođena od neukih ljudi, bez poštovanja taktike, borbenog poretka i bez ikakve komunikacije među komandirima. Što znači potpuna stihija. Iz tih razloga izginulo je i ranjeno mnogo dobrih i časnih ljudi. Vjerovatno ima ima i drugih vrlo loših namjera koja nas prate još od Kosova.
Nažalost o ovome niko ne želi govoriti kao pouci, već smo i dalje skloni stvaranju mitova. Postradali su obični dobri ljudi, a za odgovorne čak ni riječi kritike. Bilo bi interesantno događaj analizirati sa vojno – istorijskog aspekta.