Promovisana Cicmilova deseta zbirka poezije

0

FOČA – Fočanski pjesnik Luka Cicmil u svojoj poeziji ne izostavlja aktuelne teme iz savremenog života, ali ni sjećanja na prohujala vremena, a knjigom “Balada Mijatova kreča” sublimirao je sve o čemu je pjevao u proteklih 20 godina, istaknuto je na promociji ove knjige.
Knjiga sadrži proslov-stihove posvete, ciklus “Suzišta” u kojem je zastupljena zavičajna poezija o Pivi nekada, pravoslavnim hramovima, sjećanja na prohujala vremena i gotovo zaboravljeni način življenja, zatim ciklus “Goromračnoj D” od 24 ljubavne pjesme, te završnu pjesmu i pripjev.

Cicmil objašnjava da je deseta zbirka poezije “Balada Mijatova kreča” nazvana po toponimu iz njegovog kraja u Pivskoj oblasti u Crnoj Gori.

“To je mjesto gdje se nalazi moja kuća. Taj prostor je kupljen od Mijata Živkovića, koji je zamuckivao, pa je u narodu ostalo da je krečao”, pojašnjava Cicmil naslov zbirke.

On ističe da knjiga ima dva lamenta – o zavičaju i ljubavi.

“Jedan govori o životu ljepote koja prolazi kroz mjene, ide pivskim gudurama i nosi nešto tajanstveno u sebi. U drugom nazvanom `Goromračnoj D` sabrane su sve moguće ljubavi u jednu jedinstvenu”, rekao je Cicmil.

Cicmil knjigu završava stihovima o prolaznosti života:
“Vječnom tugom, mojom suzom,
bol uzdahom pjesme sriče,
da je život trag trenutka
u vremenu što protiče”.

Knjiga je izašla u izdanju Centra za kulturu i informisanje i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Foče, a na sinoćnjoj promociji, osim autora, govorili su direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović, predsjednik fočanskog odbora “Prosvjete” Radisav Mašić i jedan od recenzenata Rade Lalović.

Mašić je rekao da je Cicmil za dvadeset godina stvaralaštva nadrasto teme o kojima je pisao.

“U ovoj zbirci su zavičajne teme, naći ćemo i ono što podrazumijevamo kao sjećanje, kao raj iz kojeg nas niko ne može istjerati. Tu su i stihovi koji nas melanholijom i opomenom podsjećaju na prošlo vrijeme, na zlo koje visi iznad naših glava. Zbog toga ova poezija ima dimenziju više i nije samo deskriptivna i lirska, već i refleksivna. Lukinu poeziju najbolje je čitati i svako od nas će je doživjeti na svoj način”, rekao je Mašić.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović istakao je da je Cicmil jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji fočanski pjesnik.

“U Foči se poezija objavljuje od završteka Drugog svjetskog rata. U plejadi od tridesetak pjesnika koji su kroz to vrijeme prošli Cicmil se ističe među prvima. NJegove pjesme su na prvi pogled otvorene, deskriptivne, lako se čitaju, ali suština, zaključci i poruke su tajanstveni i skriveni”, rekao je Pantović.

On je rekao da Cicmila, kao i sve velike pjesnike, krasi višeslojnost koja je prisutna u cijelom njegovom stvaralaštvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments