Promovisan roman „Vojnik ničije vojske“

0
Promovisan roman

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je promovisan romana „Vojnik ničije vojske“ Ilije Gajice, koji je dobitnik književne nagrade „Zlatna sova“ za 2018. godinu.
Gajica je rekao da roman „Vojnik ničije vojske“ govori o odrastanju dječaka, o zemlji u kojoj je živio i njenom raspadu, te o kraju njegovog djetinjstva.

„Roman je posvećen svim generacijama koje su odrasle u Jugoslaviji, ali i onima koji su rođeni posle njenog raspada, a koji bi želeli da vide kako je izgledalo to naše odrastanje. Roman u suštini ne nosi nikakvu poruku, već je njegova svrha katarza ili uteha za sve nas koji smo proživeli sva dešavanja na ovim prostorima“, rekao je Gajica Srni.

On je istakao da mu je drago što postoji konkurs za nagradu kao što je „Zlatna sova“, koji je jedinstven na ovim prostorima, jer svako ima mogućnost da pošalje rukopis pod šifrom i da bude vrednovan na osnovu onoga što je napisao, a ne na osnovu svojih prethodnih zasluga ili svog, kako kaže, poznatog književnog imena.

Viši asistent na katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama Željka Pržulj rekla je da je roman „Vojnik ničije vojske“ neobično djelo, koje se čita u jednom dahu, te da se takvi romani danas rijetko pojavljuju.

„Riječ je o neobičnoj tehnici pripovijedanja u drugom licu jednine, koja je u teoriji proze veoma rijetka, ali je mnogo ekspresivna i daje mnogo emocija i dramatike u izvjesnom smislu. To je istovremeno i topla i potresna priča na granici realnosti, ali i surovo realna priča koja ruši sve one socijalističke utopije i mitove koji su nam bili propagirani“, kaže Pržuljeva.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović rekao je mu je drago što je dobitnik ove književne nagrade za 2018. godinu iz Srbije, pošto je njihova zamisao, kada su prije pet godina pokretali književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku „Zlatna sova“, bila da se privuku autori iz više zemalja.

„Mi smo željeli da privučemo sve one koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, ne samo u Republici Srpskoj, nego i šire. Za ovih pet godina, na adresu Zavoda stiglo je više od 500 rukopisa, od kojih smo do sada promovisali 15 romana koji su dobili prvu, drugu i treću nagradu“, naveo je Ristović.

On kaže da roman „Vojnik ničije zemlje“ po svim kritičkim saznanjima zaslužuje pažnju, što se vidjelo na sajmovima knjige u Beogradu i Banjaluci.

„Nadamo se da ćemo nastaviti da dodjeljujemo `Zlatnu sovu`, i da ćemo knjižnjevnoj javnosti podariti još kvalitetnih romana. Nadam se da ćemo i u narednim godinama dobijati još više kvalitetnih i značajnih rukopisa, jer su svi dosadašnji dobitnici postali dio kulturne riznice Republike Srpske“, zaključio je Ristović.

Roman „Vojnik ničije vojske“ promovisan je u okviru 22. međunarodnog festivala malih scena i monodrame.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments