Promovisan roman “Trag” Branimira Radovića

0
Promovisan roman

FOČA – U Centru za kulturu i informisanje u Foči promovisan je roman “Trag”, prvo prozno djelo Branimira Bata Radovića, koji je prethodno objavio dvije zbirke pjesama.

Radnja romana dešava se u posljednjoj deceniji 20. vijeka u Pivi u Crnoj Gori, odakle je autorova majka, i opisuje život vojnika i njihovih starješina.

Recenzent knjige Goran Maksimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, rekao je na sinoćnjoj promociji da ja Radovićev prvijenac poetički izgrađeno djelo na kojem je autor radio ozbiljno i temeljno.

On je naveo da sam naslov otkriva filozofsku dimenziju romana u kojem autor analizira sopstvene tragove utisnute na duši, koji su ponekad bolni ožiljci zasnovani na kajanju, nekad melanholična sjećanja, a nekad drage uspomene, nastojeći da oni postanu zalog preobražaja cjelokupnog unutrašnjeg bića.

“Tragovi na čovjekovoj duši su nešto što se slaže kroz svakodnevni objektivni život, što se prenosi na naš unutrašnji emotivni život i što nas onda metafizički usmjerava prema kosmičkom životu i odnosu prema Bogu. Upravo kroz te tri dimenzije ljudskog postojanja, kroz sintezu svih tih tragova na duši, mi formiramo ličnost”, naveo je Maksimović.

On je dodao da ništa nije ranjivije od čovjekove duše.

“Možete da gradite čitavog života ljudsku dušu, da uzdižete najveće ideale i vrijednosti, pozitivne ideje i emocije i stvorite kulu od karata, koja predivno izgleda, a onda jedna oluja, jedan udar groma može to sve da sruši do temelja. Poruka romana je da moramo graditi sopstvenu dušu i svim silama se braniti da je neki grom, oluja ili neočekivani udar ne razruši”, rekao je Maksimović.

Radović kaže da je njegov prozni izraz stariji od pjesničkog, ali da ga je ljubav prema poeziji odvukla od pisanja ovog romana, kojeg je započeo prije tri godine.

“Napravio sam kratku pauzu u poeziji i vratio se ovom romanu da ga dovršim i da se pokažem i kao romanopisac, mada imam namjeru da i dalje pišem poeziju, a već je spremna za štampu knjiga soneta. Roman sam pisao u prvom licu, ali to nisu samo lična iskustva”, rekao je Radović.

On je najavio da će roman “Trag” imati i svoj nastavak i da bi drugi dio pod nazivom “Rasuti biseri” mogao biti objavljen iduće godine.

Na promociji romana “Trag” govorili su i direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović, kao i profesor srpskog jezika Rade Lalović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments