Промовисан роман „Свитање“ Иване Спахић

0

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО – У Источном Новом Сарајеву вечерас је промовисан роман аутора Иване Спахић „Свитање“, који говори о животу д‌јевојке у Пребиловцима на почетку Другог свјетског рата и страдањима на том подручју.

Роман „Свитање“ освојио је прву награду на конкурсу „Златна сова“ за ову годину за најбољи необјављени роман коју дод‌јељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Жељка Пржуљ изјавила је да је роман „Свитање“ био насушно потребан српској књижевности и култури, јер тематизује Пребиловце, потресну тему из српске националне историје.

„Роман нам је потребан да покушамо да се вратимо на реконструисање културе сјећања и памћења која је, зачудо, код Срба у посљедње вријеме, занемарена“, рекла је новинарима Пржуљева.

Она је појаснила да је ријеч о кратком роману, што је, како каже, важно данашњем савременом читаоцу када нико нема пуно времена.

Аутор романа Ивана Спахић навела је да је идеја била да се прикажу, односно да се на књижевни начин представе ствари о којима се не прича, или се пак мало говори, а у вези су са националном историјом Срба.

„До сада је све ишло кроз историјске приче које су штуре. Када човјек прочита литерарни текст, размишља о томе, а када прочита само чињенице, то некад може и да га не дотакне. Жељела сам да то спојим и да на тај начин прикажем догађај који је био потресан и о којем треба да се говори“, рекла је Спахићева.

Вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Предраг Спасојевић рекао је да је на конкурс стигло 36 рукописа и да се награда „Златна сова“ дод‌јељује 11. пут.

Он је нагласио да улажу велике напоре како би „Златна сова“ живјела, додајући да се труде да објављују квалитетне радове и да промовишу ауторе.

„На конкурсу `Златна сова` могу да учествују аутори без обзира гд‌је живе. Ми кроз Завод настојимо да промовишемо српску књижевност и кроз издаваштво ћирилицу“, рекао је Спасојевић.

На промоцији романа у Културном Центру говорио је и професор историје Миљан Максимовић, а одломке из романа читао је глумац Милан Димић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare