Promovisan roman „Pisma Matildi K.“ Miroslava Jankovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Drugog dana 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, večeras je u Istočnom Sarajevu promovisana knjiga „Pisma Matildi K.“, prvi roman novinara i publiciste Miroslava Jankovića.
Nakon promocije romana izveden je autorski projekat Zorana i Nine Ćosić „Pripovetke jednog kaplara“, a potom su glumci Predrag Ejdus i Branislav Trifunović izveli predstavu „Hipertenzija“, autora Svetislava Basare.

Janković je na promociji svoje knjige rekao je da Matilda ima više ličnosti u sebi i da je zbog toga u romanu i naziva „višestrukom osobom“.

„Ona u sebi nosi raznih zala, ali i nekih natruha dobrote, uokvirenih u blistavu ljepotu, koju ja nazivam `uzaludnom tjelesnom estetikom`. Ona je osoba oštro prepolovljenih talenata i nabujalih ambicija koje poniru i umiru u njenoj pjevačkoj nemoći“, objašnjava Janković.

Pjesnikinja Dara Sekulić smatra da se ovim djelom Janković potvrdio i kao novinar i kao pisac, životopisac, pri čemu je vješto i spretno spojio te svoje dvije odlike u svom romanu prvencu.

„Ovaj roman nam nudi priču o životu ljudi koji su odnekuda došli u Sarajevo, gdje ih zatiče rat, ali ovo je i priča o muzici u kojoj je autor pokazao zavidno stručno znanje o muzičkoj umjetnosti. Izuzetno je zanimljiva i organizaciaj romana i kombinacija naracije događaja i pisama“, rekla je Sekulićeva.

Književni kritičar Božo Tepavčević rekao je da je Janković u „Pismima Matildi K.“ predmet proze pomjerio u sferu duha, čime je čitaoce ponukao i uputio u ljepotu čitanja.

Miroslav Radovanović, pisac i književni kritičar, smatra da Janković kombinuje dva vida književnog nasljeđa – jedan podrazumijeva svekolika iskustva klasične naracije, a drugi se identifikuje, uglavnom, sa evropskim nasljeđem proze toka svijesti i njenim raznim identifikacijama.

„Pripovetke jednog kaplara“ autorski su projekat Zorana i Nine Ćosić, realizovan po tekstu Branislava Nušića.

Glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije Nina Ćosić dočarali su govorom i muzikom svijet Nušićevih „Pripovedaka jednog kaplara“, koje opisuju period srpsko-bugarskog rata, sa kraja 1885. do početka 1886. godine, putem priča o tragici malih, običnih ljudi.

Najveću pažnju publike večeras je pobudila predstava „Hipertenzija“, autora Svetislava Basare, u izvođenju glumaca Predraga Ejdusa i Branislava Trifunovića.

Ejdus, koji u predstavi igra penzionisanog službenika državne bezbjednosti, više puta je rekao da mu je veliko zadovoljstvo raditi sa Basarom, živim piscem.

Prema njegovim riječima, predstava je izuzetno aktuelna u društveno – političkom i sociološkom smislu jer se bavi, prije svega, demontiranjem tih famoznih bezbjednosnih službi od raspada komunizma pa do današnjih demokratskih promjena.

On kaže da ovaj komad doživljava kao priču o dvije Srbije – jednoj koja je nacionalistička i zatvorena i o drugoj koja je proevropska i mondijalistička.

„Hipertenzija“ je do danas doživjela više od 80 izvođenja u Srbiji i u regionu, a zbog velikog interesovanja publike bila uvrštena i u stalni repertoar Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu, kao i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Sutra, trećeg dana festivala, pjesnik Goran Vračar promovisaće u 16.30 časova svoju knjigu „Ispovest ludaka“, u 18.00 časova biće realizovan individualni autorski projekat „Gospod je živ“, Dragane Bosnić iz Makedonije, a veče se završava predstavom Gorana Markovića „Govorna mana“, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Priština Tihomira Stanića, Jelene Orlović i Nebojše Đorđevića.

Na 21. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu do 10. decembra nastupiće glumci i pozorišta iz Banjaluke, Šapca, Užica i Prištine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare