Promovisan roman „Lejla“, autora Slobodana Srdanovića

0
Promovisan roman
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. МАЈА /СРНА/ - У Источном Сарајеву промовисан је роман Слободана Срдановића "Лејла", који је инспирисан истинитим догађајем о дјевојчици коју је са 14 година отац продао муџахедину за 5.000 долара.

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu promovisan je roman Slobodana Srdanovića „Lejla“, koji je inspirisan istinitim događajem o djevojčici koju je sa 14 godina otac prodao mudžahedinu za 5.000 dolara.

Recenzent knjige Sanja Macura rekla je novinarima da je roman priča koja za tematski okvir ima protekli rat u BiH i sudbinu djevojčice koju sa 14 godina otac za 5.000 dolara prodaje mudžahedinu, misleći da će tako pobljšati društvni status.

Ona je napomenula da je ovo priča o tome šta sve može da se desi kada se neko nađe u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

„Primjera Lejline agonije imamo i danas. Lejla, ipak, uspijeva da, u beznadežnoj situaciji, na nevjerovatan način sebe i svoje tri kćerke spasi iz zatočeništva, i danas živi normalan život koji zaslužuje“, navela je Macura, koja je i profesor na Univerzitetu u Banjaluci.

Recenzent knjige Biljana Milošević Šošo rekla je da Srdanović osviješćen autor, koji je nastojao da čitaocima približi društvene okolnosti pred kraj 20. i na pragu 21. vijeka, prikazujući sve užase nasilja i rata koji su se dešavali kroz život Lejle.

„Autor je vrlo originalno i vjerodostojno predstavio sve što se može podvesti pod prikaz sudara kultura, sukoba i konflikta vrijednosti, problema položaja žene u patrijarhalnom društvu, gdje se prelamaju i religijska tumačenja koja su prikazana na izvitoperen način“, navela je Šošo, koja je i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Srdanović je rekao da je priča nastala po istinitom događaju, iz diplomatske knjižice jednog konzula, o djevojčici otrgnutoj od bezbrižnog djetinjstva koja je morala da se suočava sa različitim svijetovima, kulturama i ljudima.

„Knjiga govori o tome koliko je svijet izložen nasilju prisutnom i u porodici, društvu, školi. Knjiga nosi poruku kako bi trebalo da zaštitimo djecu, kako bi trebalo da čuvamo kulturu i identitet i da poštujemo drugačije od nas. Poruka svim djevojčicama i djevojkama je da moraju uvijek znati da su im njihove majke najbolje prijateljice“, naglasio je Srdanović.

Generalni direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović rekao je da ovo djelo može biti za nauk svima koji misle da lako dođu do bogatstva.

Slobodan Srdanović rođen je 1958. godine na Palama. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1981. godine. Većinu radnog vijeka proveo je u diplomatiji u ambasadama BiH u Tripoliju, Pragu i Amanu.

Autor je „Ratne hronike Pala“ i zbirke pripovjedaka „Mušanova međa“, koja je adaptirana i prevedena na češki jezik pod naslovom „Priče iz stare Bosne“.

Izdavač knjige „Lejla“ je Zavod za udžbenike i nastavna sredstava Republike Srpske, u čijim je prostorijama promovisan roman.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments