Promovisan „Adresar mrtvih Fočana“

0

FOČA – Knjiga „Adresar mrtvih Fočana – srpske žrtve u 20. vijeku“ beogradskog novinara u penziji Milenka Todovića promovisana je večeras u Foči povodom 100 godina od stradanja Srba čelebićkog kraja.

Autor je u knjizi sabrao oko 2.500 imena fočanskih Srba stradalih u dva svjetska i u posljednjem građanskom ratu u BiH, za šta su mu bile potrebne četiri godine istraživačkog rada.

Veljko Đurić, vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda, koji je saizdavač knjige sa Narodnom bibliotekom „Šklopotnica“ iz Rijeke kod Foče, istakao je na promociji da je ova knjiga veliki doprinos sprečavanju zaborava.

„Ovom knjigom ispunili smo dio programa Muzeja kojim namjeravamo da formiramo jedinstvenu bazu podataka o svim srpskim žrtvama u 20. vijeku“, rekao je Đurić.

On je dodao da je Todovićeva knjiga jedna od rijetkih u srpskoj i jugoslovenskoj istoriografiji koja obrađuje ovu temu.

„Možda je i jedinstven primjerak i može da posluži kao šablon kako i šta treba raditi“, naglasio je Đurić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je „Adresar mrtvih Fočana“ veliki izdavački poduhvat, s obzirom da je autor uspio na jedno mjesto da sabere imena žrtava i stratišta, ali i istorijskih događaja.

„Veliki je to trud, jer je trebalo `prečešljati` brojne arhive, tragati za dokumentima, pogotovo ako se ima u vidu da je austrougarska vlast nastojala da na svaki način sakrije tragove svojih zločina“, istakao je Mašić.

Autor knjige je objasnio da je u naslov stavio naziv Fočani, želeći da oživi staro ime za stanovnike Foče koje se koristilo do 15. vijeka, nakon čega ga je zamijenio naziv Fočaci.

Todović je istakao da se ovom temom bavi još od 1977. godine, s obzirom da su i njegovi preci stradali na početku Prvog svjetskog rata, te da je u potrazi za podacima nebrojeno puta obilazio arhive i biblioteke u više država, ali i mjesta stradanja u Foči, te u logorima u Doboju, Sarajevu i Aradu.

„Knjiga je zasnovana na izvornim istorijskim dokumentima, među kojima je pet dokumenata koji se prvi put objavljuju. Tu je i autentični izvještaj austrijskih vlasti o strijeljanjima Srba u Foči 1914. godine“, rekao je Todović, dodavši da je dosta podataka prikupio i iz sjećanja ljudi iz ovog kraja.

On je poručio da je ovo samo dio njegovih istraživanja, te da bi bilo potrebno da se napravi i popis izvršilaca svih zločina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments