Promocija takmičenja za najbolju inovaciju

0

ZVORNIK – Na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku danas je održana promocija desetog jubilarnog takmičenja za najbolju tehničku inovaciju u ovoj godini, koju organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.
Pomoćnik ministra za tehnologiju u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je novinarima da takmičenje za najbolju tehničku inovaciju podstiče i promoviše inovativnu klimu u Republici Srpskoj.

„Do sada je 209 timova prošlo kroz ovo takmičenje, od toga u kategoriji realizovanih inovacija 145 timova, dok je nagrađeno 70 timova sa ukupnim fondom od 313.000 KM“, podsjetila je Vojvodićeva.

Ističući da ovogodišnji nagradni fond iznosi 35.000 KM, Vojvodićeva je rekla da se za ovo jubilarno takmičenje planiraju i specijalne nagrade za najuspješniji studentski i srednjoškolski tim.

Vojvodićeva je rekla da prijavljivanje za takmičenje za najbolju tehničku inovaciju traje do 4. maja i podsjetila da su inovatori iz Zvornika, odnosno profesori Tehnološkog faklulteta imali u dosadašnjim takmičenjima zapažene rezultate.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Beogradu Dragan Povrenović izrazio je zadovoljstvo što je ovo jedinstven projekat i za Srpsku i za Srbiju, koji se u Srpskoj održava deseti, a u Srbiji 12. put.

Povrenović, koji je i koordinator takmičenja za najbolju tehničku inovaciju, rekao je da je zadatak, ne samo da se vrši promocija, nego da se ohrabre ljudi da se pojave na takmičenju.

On je dodao da je dosadašnji rezultat u Srbiji na ovom polju za svaku pažnju, jer je na ovim takmičenjima do sada bilo više od 7.000 učesnika.

Povrenović je rekao da postoji i dalje veliki prostor za sve one koji još nisu čuli da ovo takmičenje postoji, čija je funkcija upravo da motiviše ljude na lokalnim područjima.

„Oni koji rukovode lokalnom zajednicom trebalo bi, kada objavimo početak takmičenja, da se maksimalno angažuju da se otkrije ko je na njihovoj teritoriji zaista inovator“, rekao je Povrenović.

On je pojasnio da to ima dvojaku funkciju, prije svega da ohrabri one koji su spremni da zakorače u preduzetništvo kao konačan cilj, a s druge strane da se ljude obuče i nauče kako se od ideje dolazi do realizacije.

Inovator Radomir Stojanović iz Bijeljine, koji je za svoju inovaciju 2010. godine osvojio prvo mjesto, rekao je da je neophodno raditi na novim istraživanjima i inovativnim rješenjima, jer to doprinosi ukupnom razvoju društva, dok istovremeno poboljšava i olakšava rad.

On je podsjetio da je njegova tehnička inovacija bila višenamjenski objekat za plastenike i staklenike, koja je našla značajno mjesto u praktičnoj primjeni.

Prisutne je pozdravio dekan Tehnološkog fakulteta Miladin Gligorić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare