Promocija romana „Ruka anđela“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras će biti održana promocija romana „Ruka anđela“, u kojem autor Željko Pržulj govori o stradanju Srba u BiH od aprila 1914. do aprila 1919. godine.

Pržulj je izjavio Srni da su tema romana Sarajevski atentat, dešavanja u Prvom svjetskom ratu i sudbine brojnih ljudi koji su neposredno ili posredno u njima učestvovali.

„Misterija o Sarajevskom atentatu tek će se otkriti kada Austrija i NJemačka, CIA ili obavještajna služba Rusije otvore svoje arhive, jer je na sudu dokazano da je Gavrilo Princip pucao dva puta. Na uniformi prestolonasljednika Franca Ferdinanda, koja je sada u Beču, imaju dvije rupe, jedna na grudima, a druga na nozi, a doktori su ustanovili da je on stradao od pogotka u vrat“, rekao je Pržulj.

On je dodao da je jednim metkom ubijena Ferdinandova supruga Sofija, a jednim ranjen Oskar Poćorek, dok je jedan metak udario o krov kola, pa postavlja pitanje kako je moguće sa dva metka pogoditi toliko ljudi.

„U svom romanu pratio sam sudbine atentatora u zatvorima poslije atentata i njihovih porodica koje su raseljavane, odvođene u logore i ubijane. To je tragedija u kojoj su stradali nedužni ljudi. Princip i njegovi drugovi bili su spremni da umru jer su ponijeli i otrov sa sobom, ali nije bio spreman brat Nedeljka Čubrilovića, koji je tada imao samo četiri godine, i njegova majka. Oni su propatili u logoru, a Čubrilovićeva majka umrla je od španske groznice“, naveo je Pržulj.

Roman prati i sudbinu čovjeka koji ima pet sinova, od kojih, igrom subdine, kao pripadnici austrougarske vojske dvojica dospijevaju na italijanski front, jedan na ruski, a jedan na srpski front, dok je jedan prebjegao u četnički odred Voje Tankosića.

„NJih petoro su, maltene, na sve strane svijeta i kroz njihovu sudbinu pratim sve događaje i bitke, od bitki na Dobruđi, Karpatima, Soči, Kolubari, probijanje Solunskog fronta, povlačenje preko Albanije, Solunski proces, oslobađanje Niša, Nikšića i Sarajeva…“, precizirao je Pržulj.

Roman, koji je završio prije dvije godine, pisao je 10 godina. Kao izvor za njegovo nastajanje koristio je literaturu „koja je bila razbacana na sve strane“, te razgovore sa potomcima atentatora i srpskih dobrovoljaca.

Roman „Ruka anćela“ objavile su „Večernje novosti“ iz Beograda, a njegova promocija zakazana je za 19.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare