Promocija knjige vladike Grigorija „Preko praga“

0

Nova knjiga NJegovog preosveštenstva episkopa zahumskohercegovačkog i primorskog Grigorija „Preko praga“, koja predstavlja zbirku priča o sudbini malih ljudi u hercegovačkom podneblju s kraja 20. vijeka, biće promovisana danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama.

Promocija je zakazana za 18.00 časova, a o knjizi će govoriti profesor Branko Letić i pjesnik Đorđo Sladoje, saopšteno je iz Filozofskog fakulteta.

Nakon promocije, koja će biti održana u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta, a biće održano pjesničko veče Đorđa Sladoja.

Knjiga „Preko praga“ objavljena je 28. aprila u izdanju beogradske izdavačke kuće „Laguna“.

„Kada piše o pojedinačnim sudbinama savremenika, njihovim nesrećama, nesporazumima i zabludama, bolestima, bijedi i stranputici, vladika Grigorije izdvaja najsvjetlije trenutke njihovog života i nalazi najdragocenije crte njihovog karaktera“, kažu u izdavačkoj kući „Laguna“.

Kada piše o lopti, smijehu, vozovima, o brigama, moru ili manastirima, vladika Grigorije oživljava zaboravljene ili ispražnjene prostore, predjele i raspoloženja svog ratom opustošenog podneblja.

„Izvanredan psihološki portretista, autorski glas u ovoj knjizi uzdiže se iznad zlosrećnih podjela u narodu, prelazeći preko uskog i sebičnog praga svoje kuće, vjere i nacije, i daje nam svakim retkom svoje proze na znanje da će se ugledati na Andrićevu misao `Najveća planina koju čovjek mora preći je prag njegove sopstvene kuće`“, navode u ovoj izdavačkoj kući.

U „Laguni“ ističu da vladika Grigorije melanholičnom zbirkom priča „Preko praga“ ulazi u red darovitih pisaca iz BiH koji svojom prozom nastavljaju najbolju tradiciju pripovjedača na srpskom jeziku, od Petra Kočića do Zuke DŽumhura, Ive Andrića ili Meše Selimovića.

Administrator Mitropolije dabrobosanske vladika Grigorije bavi se i pisanjem, a do sada je objavio knjige „Dolazi čas i već je nastao“ /besjede i razgovori, 2004/, „Lazar“ /novela, 2008/, „Priča o starom kralju“ /novela, 2009/ i „Radost života“ /kolumne, 2010/.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare