Promocija knjige „Mitropolit Sveti Petar Zimonjić“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas će biti predstavljena knjiga „Mitropolit Sveti Petar Zimonjić“, čiji je autor sveštenik Ranko Bilinac.

Riječ je o doktorskom radu protojereja Bilinca, koji je odbranjen na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Autor u knjizi govori o životu i radu mitropolita hercegovačkog i primorskog Petra Zimonjića koji je mučenički postradao 1941. godine od ustaša.

Jedan od recenzenata umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije ističe da se knjiga, iako stručna istorijsko-bogoslovska studija, čita sa velikom pažnjom, i zbog značaja mitropolita Petra Zimonjića u novijoj crkvenoj i nacionalnoj istoriji, ali i zbog obilja podataka i materijala koji sadrži, kao i načina na koji ga autor izlaže, obrađuje i procjenjuje.

Drugi recenzent knjige je NJegovo preosveštenstvo epsikop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

O knjizi bi na promociji trebalo da govore dekan Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Darko Đogo i predavač na ovom fakultetu protojerej-stavrofor Nenad Tupeša.

Mitropolit Petar Zimonjić kanonizovan je 1998. godine, a dvije godine kasnije uvršten je u red svetitelja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare