Proljećni ciklus „Filmoteke“ u slavu poezije

0

Povodom Svjetskog dana poezije, koji se obilježava 21. marta, Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Istočnom Sarajevu, započeće  u utorak, 20. marta proljećni ciklus „Filmoteke“ projekcijom dokumentarnog filma  „ Dučićev povratak:  oči na oba sveta“.

Poetsko- filmski program posvećen Svjetskom danu poezije zajednički realizuju Filozofski fakultet u Palama i Kinoteka Republike Srpske.

Program počinje u 18.00 časova , u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama,  promocijom  knjige izabranih pjesama „Trnov vijenac“ Branka Brđanina Bajovića, u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“  iz 2011. godine, nakon čega će , u 19.00 časova, biti održan  i program „Filmoteke“ ,  Jovanu Dučiću u čast.

Dokumentarni film „Dučićev povratak – oči na oba sveta“, u produkciji  Savjeta za prenos zemnih ostataka pjesnika Jovana Dučića i Radio -televizije Republike Srpske, snimljen je 2000. godine i prati prenos pjesnikovih zemnih ostataka  iz Libertvila do sahrane   u Hercegovačkoj Gračanici, u rodnom Trebinju oktobra 2000. godine.

Prema ideji Rajka Petrova Noga, scenario za film napisao je Branko Brđanin, a režiju potpisuje Milovan Pandurević. Film je nagrađen specijalnom nagradom za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi 2001. godine.

Jovan Dučić rođen je u Trebinju 1871. godine, a umro je u Americi 1943. godine, gdje je i sahranjen u porti manastira Sveti Sava u Libertvilu.

Školovao se u rodnom Trebinju, Mostaru, Sarajevu i Somboru,  a potom u Ženevi i Parizu.  Službovao je, kao učitelj, u Somboru, Bijeljini, Mostaru,  Žitomisliću, a kao diplomata Srbije i Kraljevine Jugoslavije od Beograda, Carigrada, Sofije, Rima, Atine, Kaira, Madrida, Bukurešta do Lisabona.  Uoči njemačke invazije i okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. odine otišao je u SAD, gdje je i umro 1943. godine.

Zemni ostaci pjesnika Jovana Dučića preneseni su u Trebinje 22. oktobra 2000. godine i sahranjeni u Hercegovačkoj Gračanici, što je bila i posljednja pjesnikova želja, pa je tako, nakon 57 godina,  našao vječni pokoj u otadžbini – na trebinjskoj Crkvini , u novosagrađenoj crkvi Hercegovačka Gračanica, čiji je ktitor Branko Tupanjac, američki biznismen hercegovačkog porijekla.   
Naredni program „Filmoteke“ biće održan u aprilu.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare