Projekat biciklistička staza Sarajevo – Pale

0

U kabinetu načelnika opštine Pale Slobodana Savića održana je prezentacija idejnog rješenja projekta „Izgradnja pješačko-biciklističke staze Pale – Sarajevo“ čija je izgradnja  predviđena trasom ukinute uskotračne pruge koja se proteže područjima opština Pale (u dužini 5.416 m), Istočni Stari Grad (4.779 m) i Stari Grad, odnosno kanton Sarajevo (823 m).

Prezentaciji su pored domaćina načelnika Slobodana Savića i načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miloša Jovanovića, prisustvovali  gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Vinko Radovanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad  Bojo Gašanović, ambasador Slovenije u BiH Andrej Graseli, predstavnici opštine Stari Grad Azra Kurtagić Hasagić, pomoćnica načelnika za komunalne poslove i investicije i Zlatan Mesić, savjetnik načelnika za finansije.

Prema riječima načelnika Savića, na sastanak su bili pozvani i predstavnici Kantona Sarajevo koji su iako spriječeni da prisustvuju današnjem sastanku, telefonski iskazali svoju spremnost da učestvuju u projektu.

Inače, ovaj međuentitetski projekat predviđa izgradnju pješačko-biciklističke staze u ukupnoj dužini trase od 10.215 m, odnosno otvorene trase od 8.800 m sa 11 tunela i 3 mosta.

Svi prisutni podržali su ovaj projekat koji značajno poboljšava turističku ponudu uključenih opština i Grada, pogotovo u kontekstu izgradnje gondole Pale – Jahorina na koju bi izlazila ova staza.

Ambasador Slovenije Andrej Graseli je rekao da postoje planovi slovenačkog telekoma da upravo tim dijelom postavi optički kabal tako da bi jedan dio investicije mogao biti zaršen i kroz njihove radove.

Na kraju, zaključeno je da opštine uskoro kreiraju i potpišu sporazum o saradnji, kontaktiraju zainteresovanu firma iz Slovenije, kao i da potraže saglasnost Željeznica RS i Željeznica Federacije BiH za revitalizaciju pruge kako bi se moglo krenuti u izvedbeni projekat i zajedničko apliciranje prema pristupnim evropskim fondovima.

(www.palelive.com / Web stranica opštine Pale)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments