Proizvođačima mlijeka prošle godine uplaćeno 500.000 KM podsticaja

0

SOKOLAC – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je resorno ministarstvo u prošloj godini iz sredstava podsticaja uplatilo više od 800.000 KM poljoprivrednicima na području Sokoca, od čega više od 500.000 KM proizvođačima mlijeka.

On je naveo da je na današnjem sastanku sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom konstatovano da poljoprivreda u ovoj lokalnoj zajednici napreduje i da je trenutno najvažniji sektor koji treba dodatno unapređivati.

Pašalić je dodao da se na području ove opštine, u saradnji sa resornim ministarstvom, realizuje nekoliko projekata, među kojima je i nabavka oko 200 junica za potrebe mljekara.

On je naglasio da će u finansiranju nabavke najvećim dijelom učestvovati Ministarstvo poljoprivrede, zatim lokalna zajednica, proizvođači mlijeka i Mljekara „Pađeni“.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat se razrađuje u svim opštinama Srpske u kojima ova mljekara iz Bileće vrši organizovani otkup.

Govoreći o situaciji u oblasti šumarstva, Pašalić je naglasio da je kadrovskim promjenama u organizacionim jedinicama Javnog preduzeća „Šume Srpske“ obuhvaćeno i sokolačko gazdinstvo „Romanija“, što ima za cilj stabilizaciju, jer su šume važan resurs na ovom području.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske pomoglo lokalnu vlast u rješavanju niza nagomilanih problema iz prethodnog perioda.

On je istakao da je zahvaljući toj podršci proizvodnja mlijeka na Sokocu povećana na više od 2.500.000 litara isporučenih mljekarama u prošloj godini, dok je prije sedam godina bila manje od milion litara.

Bjelica je rekao da je slična podrška stigla i kod oživljavanja farme „Romanija“ u kojoj sada ima 100 muznih grla, u realizaciji projekta plasteničke proizvodnje, nabavci junica i sanaciji sabirnih centara za mlijeko na terenu.

On je podsjetio da su stručnjaci Akcione grupe za Sokolac, Rogaticu i Han Pijesak iz oblasti poljoprivrede uspjeli da brendiraju romanijski kajmak i da će raditi na brendiranju meda, jagnjetine i domaće rakije kruške.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je dalo podršku pokretanju proizvodnje sa novim investitorima u „Novoj Romaniji“ i preduzeću „Invest gradnja“, koji se bave finalnom preradom drveta.

On je naveo da podržava prijedlog novog zakona o šumama prema kome se obaveza Javnog preduzeća „Šume Srpske“ prema lokalnim zajednicama ne mijenja, ali su relaksirani uslovi utroška sredstava od prodaje šumskih drvnih sortimanata.

Prema informacijam kojima Bjelica raspolaže, u sokolačkom Šumskom gazdinstvu „Romanija“ za devet mjeseci ove godine ostvaren je pozitivan rezultat od 20.000 KM, umjesto ranijeg gubitka.

On je dodao da na Sokocu funkcioniše pet fabrika za proizvodnju peleta čiji je ukuni kapacitet 50.000 tona na godišnjem nivou i naglasio da je u prošloj godini u oblasti šumarstva i prerade drveta zaposleno oko 400 ljudi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare