Proglašena vanredna situacija u Istočnom Sarajevu

0

U Istočnom Sarajevu proglašena je vanredna situacija, ne zbog stanja u gradu, nego zbog toga što je pod poplavama pola teritorije Republike Srpske, a samim tim i veliki broj života i materijalnih dobara, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Nenad Samardžija.


Samardžija je rekao novinarima, nakon vanredne sjednice Štaba za vanredne situacije, da je to, na neki način, i vid solidarnosti sa ljudima iz poplavljenih područja u Srpskoj i način da se lakše komunicira da bi se pomoglo stanovnicima na ugroženim područjima.

Prema njegovim riječima, dogovorene su i konkretne mjere koje će biti preduzete.

„Vatrogasne jedinice će preduzeti mjere i biti pripravne kad komunikacije budu prohodne da se što hitnije nađu na ugroženim područjima, prije svega najbližim – Šekovići, Zvornik, Bijeljina, Doboj i drugim“, istakao je Samardžija, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je saopštio da su data i konkretna zaduženja pojedinim članovima Štaba.

„Tako će Klinički centar u Kasindolu obezbijediti određeni broj kreveta za potrebe eventualnog smještaja lica iz ugroženih područja kojima je potrebna medicinska pomoć. U Kliničkom centru će biti formirana i mobilna ekipa koja će moći da pruža medicinske usluge ugroženom stanovništvu na terenu u ostalim dijelovima Srpske“, pojasnio je Samardžija.

On je pozvao sve institucije, pojedince, javna i privatna preduzeća i ustanove da pruže pomoć poplavama ugroženom stanovništvu.

„Ne možemo mirno spavati kada se Srpska suočila sa takvim poteškoćama i dozvoliti da se pojedinci u ovakvoj situaciji komotnije ponašaju. Ovo je šteta koju ne mogu same sanirati ni države mnogo jače od Srpske“, naglasio je Samardžija i dodao da je potrebna pomoć šire zajednice.

Prema njegovim riječima, grad će interventno pomoći u opremi i novčanim sredstvima po prioritetima.

„Očekujemo instrukcije i konkretna zaduženja Republičkog štaba za vanredne situacije kako da djelujemo da se ne bi ponašali kao slobodni strijelci“, rekao je Samardžija.

Pokušaćemo da delegacija grada ode do Banjaluke i Šekovića i pokaže tim ljudima da nisu sami u ovim teškim trenucima i da ćemo zajednički dijeliti sa njima ono što imamo.

On je saopštio da je Crveni krst Srpske, čije je sjedište u Istočnom Sarajevu, već uputio pomoć ugroženom stanovništvu od 1.000 paketa.

Komentarišući štete koje su proteklih dana na području Istočnog Sarajeva prouzrokovale poplave, Samardžija je rekao da se one ne mogu porediti sa onima u Bijeljini, Banjaluci, Doboju i ostalim područjima.

„Narednih dana ćemo da procijenimo te štete i djelovaćemo u skladu sa našim mogućnostima“, istakao je Samardžija.

Današnjoj sjednici Štaba prisustvovali su načelnici opština u sastavu grada, predstavnici civilnih zaštita i direktori gradskih i opštinskih institucija i ustanova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments