Produžen rok za izgradnju regionalne deponije

0

ZVORNIK – Rok za završetak gradnje regionalne deponije na Crnom vrhu kod Zvornika, koji je bio planiran do februara, produžen je do septembra ove godine, saopšteno je iz zvorničkog Javnog preduzeća “Regionalna deponija”.


Produženje roka uslijedilo je nakon što je Svjetska banka produžila drugi projekat upravljanja otpadom do februara 2016. godine.

Ovo znači da nove regije mogu da povlače sredstva do 2016. godine, kao i da regionalne deponije imaju mogućnosti da povlače dodatna sredstva za aktivnosti koje nisu mogle da realizuju iz postojećih sredstava, navodi se u saopštenju.

Direktor preduzeća “Regionalna deponija” Aleksandar Vračević rekao je da se krajem januara očekuje sastanak sa predstavnicima Svjetske banke.

On je naveo da su uputili pismo interesa Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i u narednom periodu biće obavljeni razgovori sa načelnicima opština koje učestvuju u ovom projektu, kako bi se sagledale mogućnosti da te lokalne zajednice daju bankarske garancije za povlačenje dodatnih sredstava.

Vračević ističe da su to najpovoljnija sredstva i da će njihovim povlačenjem biti izbjegnute kasnije nabavke sa većim kamatnim stopama.

Do sada je na regionalnoj deponiji realizovano više od 70 odsto radova. Završeni su sistemi vodosnabdijevanja i elektrosnabdijevanja, zemljana brana, ograda i drugi grubi radovi.

U toku su radovi na profilisanju deponije i obodnim kanalima, dok će na proljeće potpuno biti završeni objekti i počeće postavljanje zaštitinih folija, a potom i asfaltiranja koja su potrebna za kompletan završetak projekta.

Do kraja godine očekuje se da deponija počne da radi, nakon što u međuvremenu nabavi potrebne dozvole.

Aktivnost na realizaciji projekta “Regionalna deponija” počela je u julu 2009. godine kada su opštine Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Srebrenica, Milići i Osmaci u Republici Srpskoj i Kalesija i Sapna u FBiH potpisale Sporazum o osnivanju međuopštinskog vijeća.

Odluka o formiranju Javnog preduzeća “Regionalna deponija”, koje vodi poslove izgradnje i upravljanja deponijom, donesena je u februaru 2010. godine.

U septembru 2012. godine potpisan je ugovor o izgradnji sa najpovoljnijim ponuđačem – konzorcijumom koji čine “Zvornik putevi” iz Zvornika, “Buk promet” iz Bijeljine i “GT trejd” iz Splita.

Izgradnja Regionalne deponije finansira se iz dvije kreditne linije Svjetske banke u ukupnom iznosu od 5.000.000 dolara, dok Vlada Republike Srpske sufinansira 10 odsto od povučenih sredstava.

Projektovani kapacitet deponija je 40.000 tona godišnje na period od 20 godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments