Problemi kod propisivanja lijekova

0

ZVORNIK – Predsjednik Podružnice doktora porodične medicine regije Zvornik Goran Birčaković ukazao je danas na probleme koje ljekari i pacijenati imaju u vezi sa primjenom generičkom listom lijekova.

On je pozvao Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da propisivanje recepata ili vrate na stari sistem ili da se na receptima sa generičkim nazivom lijeka ne upisuje i naziv originalnog pakovanja.

„Prema odluci Fonda zdravstvenog osiguranja od 1. septembra prošle godine, na receptima upisujemo generički naziv lijeka, dozu i broj dana, a naš fond je rekao da to može biti do 30 dana za hroničnog pacijenta. Problem je što na takav recept moramo da upišemo i obilježje originalnog pakovanja, što je nespojivo sa generičkim nazivom“, rekao je Birčaković Srni.

On je pojasnio da zbog takvog načina propisivanja recepata ljekari ne mogu da kontrolišu koliko lijekova dobija pacijent, a i pacijente to dovodi u zabunu.

„Ako ja napišem jedna tableta dnevno 30 dana, a imamo pakovanje od 20 ili 25 ili 28 tableta, šta je sa još par tableta? NJih bi apotekar trebalo da obezbijedi iz drugog originalnog pakovanja, ali to nije dozvoljeno zbog upisivanja naziva originalnog pakovanja na receptu. Zbog toga ja ne znam da li je mom pacijentu apotekar dao još jednu kutiju, što kod njega stvara višak lijekova“, rekao je Birčaković.

On kaže da se rijetko broj dana i broj tableta poklapaju, a ovo je samo jedan primjer, jer ima još drastičnijih.

Birčaković je dodao da su se svi ljekari na regiji našli u problemu, kao i pacijenti koji traže da se ispravi nešto što oni ne mogu.

On je naglasio da ovaj problem može da se riješi ili tako da se na receptima uz generički naziv ne upisuje i naziv originalnog pakovanja ili da se vrati raniji sistem pisanja recepata kada nije upisivan broj dana terapije.

„Ako se ne bi upisivao naziv originalnog pakovanja, apotekari bi mogli da izdaju tablete po broju komada, a drugo rješenje je da se vrati raniji sistem kada smo mogli da znamo kojih tableta i koliko naš pacijent koristi“, napomenuo je Birčaković.

On je pojasnio da se generički naziv lijeka odnosi na to kako je napravljen, dok proizvođači daju i svoje nazive na originalnom pakovanju.

Birčaković je još jednom pozvao Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo da promijene svoju odluku čime će se riješiti ovi problemi.

Podružnica doktora porodične medicine regije Zvornik obuhvata domove zdravlja u Zvorniku, Milićima, Bratuncu, Srebrenici, Šekovićima i Vlasenici i broji 54 tima porodičnih ljekara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare