Problem prevoz dijaliznih pacijenata

0
Problem prevoz dijaliznih pacijenata

ŠEKOVIĆI – Na području opštine Šekovići registrovano je 12 dijaliznih pacijenata kojima je neophodna pomoć prilikom transporta do najbliže referentne bolničke ustanove u Zvorniku, udaljene oko 40 kilometara, jer u Domu zdravlja nemaju odgovarajuće transportne kapacitete.

Direktor Doma zdravlja „Sveti Sava“ u Šekovićima Snežan Sokić rekao je Srni da je uprava prinuđena da se snalazi kako zna i umije jer nema kapacitete prilagođene za potrebe ovih pacijenata.

On je objasnio da je Dom zdravlja nabavio kombi za prevoz dijaliznih pacijenata prije nekoliko godina, posredstvom Fonda zdravstvene zaštite Republike Srpske, ali da je taj kombi predviđen za osam lica, što je znatno manje nego što su sadašnje potrebe.

„To nam predstavlja problem, posebno zbog toga što imamo mnogo pacijenata koji žive u udaljenim dijelovima opštine, do kojih je teško doći. Zbog toga moramo slati dva vozača da ih dovezu sa drugim vozilima do Doma zdravlja, a potom sa dva vozila da ih vozimo u Zvornik“, rekao je Sokić.

On je istakao da se u posljednjih nekoliko godina u Šekovićima povećao broj dijaliznih pacijenata.

„Mi smo u predratnom periodu imali dva do tri pacijenta za dijalizu, a sada ih imamo 12. To pokazuje negativni trend koji bi trebalo ispitati. Nadležne institucije traba da se uključe kako bi se ispitao razlog povećanja broja pacijenata koji idu na dijalizu“, rekao je Sokić.

On je dodao da Dom zdravlja „Sveti Sava“ raspolaže voznim parkom kojim može da podmiri potrebe prevoza redovnih pacijenata.

Početkom godine Dom zdravlja je dobio novo sanitetsko vozilo koje je obezbjedilo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, Svjetska banka i lokalna uprava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments