Problem pasa lutalica u centru Pala

0

Problem velikog broja pasa lutalica u centru Pala postoji već duže vrijeme, a aktuelizovan je otkad je na snagu Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja, koji zabranjuje bilo kakvo zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja.

Načelnik Komunalne policije na Palama Srđan Šarac kaže da su prije stupanja na snagu ovog zakona komunalna preduzeća redovno uklanjala pse lutalice sa ulica u skladu sa tada važećom odlukom.

„U novembru 2008. stupio je na snagu Zakon o o dobrobiti i zaštiti životinja objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske RS, koji je predvidio uslove pod kojim se može vršiti ubijanje odnosno bezbolno uništavanje pasa lutalica i koji podrazumijeva formiranje azila i njihovo sakupljanje u humanim uslovima“, istakao je Šarac.

On je dodao da i ostale opštine grada Istočno Sarajevo imaju isti problem i da se to pokušalo riješiti na nivou grada.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove na nivou grada Istočno Sarajevo Mile Borovina rekao je da je grad odavno krenuo sa aktivnostima, ali da sve opštine grada treba da izdvoje određena sredstva da se projekat privede kraju.

„Formiranje azila je u toku, objekat je napravljen i potrebno je još oko 50.000 KM za kupovinu kaveza i vozila za prevoz kao i za zapošljavanje određenog broja radnika – higijeničarskih službi, koji bi skupljali lutalice“, naglasio je Borovina.

Opština Pale za ovu godinu u budžetu nije planirala sredstva za te namjene, kao ni ostale opštine grada Istočno Sarajevo.

Prije stupanja na snagu Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja na području Pala psi lutalice su redovno uklanjani putem lovačkog društva, međutim to je zabranjeno.

Poslije toga opština Pale je zaključila ugovor sa komunalnim preduzećem „Rad“ iz Sarajeva i njihovo odjeljenje kafilerija je dolazilo po pet-šest puta godišnje i odvozilo lutalice u svoje centre.

(www.palelive.com / RTV IS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare