Pripreme za početak sezone grijanja

0

SOKOLAC – Generalni remont kotlovnice u sokolačkoj Toplani počeo je prije dva dana. Sredstva će obezbijediti opština Sokolac iz dijela koji pripada lokalnoj zajednici od prodaje šumskih drvnih sortimenata.

Proveden je tender i izabran izvođač radova, koji je od ponedjeljka krenuo sa remontom kotlovnice koji podrazumijeva hemijsko čišćenje, postavljanje novog izmjenjivača, rekonstrukciju dijela toplovoda i šahtova, zatim otklanjanje uskih grla u zgradi Konzuma i Razvojne banke i još dva /tri mjesta u gradu koja su stanari prijavili. Sredstva u iznosu od 54.000 KM obezbjedićemo preko Šumskog gazdinstva „Romanija“, za onaj dio sredstava koja treba da uplaćuje lokalnoj zajednici. Postignut je dogovor da se ova sredstva uplaćuju sukcesivno, rekao je zamjenik načelnika opštine Sokolac Ljubomir Erić.

Sve spremno za početak sezone grijanja

Nema dileme, kada je početak sezone grijanja u pitanju. Sve ćemo učiniti da to bude na vrijeme i veoma kvalitetno, poručuju odgovorni u ovoj lokalnoj zajednici.

Ušlo se u remont kotlovnice i dijela primarne mreže, a provjera i popravka sekundarne je briga vlasnika stambenih i poslovnih prostora, pa apeluju na građane koji se zagrijavaju iz sokolačke toplane da blagovremeno izvrše popravku kućnih instalacija centralnog grijanja. Potrebno je radijatore isprati od mulja, promijeniti neispravne ventile i podventile da bi spremno dočekali grijnu sezonu.

Postigli smo dogovor sa „Novom Romanijom“, koja najvećim dijelom snabdijeva kotlovnicu osnovnim energentom i deponovali za one krizne mjesece, decembar, januar i februar, blizu tri hiljade metara kubnih sječke i piljevine. Isti zadatak stoji pred nama i dalje, kako bi se dobro spremili za težak zimski period kada se često dovodi u pitanje rad drvoprerađivačkih kapaciteta, pojasnio je Erić.

Prema procjeni rukovodstva“ Nove Romanije“, trenutno na zalihama ovog preduzeća ima 7- 8.000 metara kubnih osnovnog energenta za funkcionisanje centralnog grijanja u Sokocu. Inače za jednu sezonu neophodno je obezbijediti 14-15.000 metara kubnih piljevine i drvnog otpada. Ukoliko toplana dođe u situaciju da su potrebne dodatne količine, imaće podršku vlasnika privatnih drvoprerađivačkih kapaciteta.

Donesena odluka o formiranju novog Komunalnog preduzeća „Sokolac“

Odbornici Skupštine opštine Sokolac donijeli su nedavno Odluku o osnivanju novog Komunalnog preduzeća „Sokolac“, čija djelatnost je pružanje svih vidova komunalnih usluga, proizvodnja i isporuka toplotne energije. Na ovaj korak rukovodstvo opštine odlučilo se zbog niza nagomilanih problema u poslovanju u Javnom preduzeću „Nova Toplana“ i JKP „Romanijski božur“, čija su ukupna dugovanja dostigla 1.100.000 KM.

Da bi Komunalno preduzeće „Romanijski božur“ moglo obavljati svoju funkciju održavanja i uređenja gradskog naselja, sakupljanja i odvoza smeća, sa stečajnim upravnikom je postignut dogovor da opština Sokolac mjesečno izdvaja po 10.000 KM za tu namjenu.

Kada je riječ o statusu radnika u Javnom preduzeću „Nova Toplana“ i JKP „Romanijski božur“ u kojima je predloženo uvođenje stečajnog postupka, odgovrni u opštini Sokolac su kategorični, da će veći broj tih radnika ostati da radi u ovom novom preduzeću. Treba imati u vidu da će sistematizacija biti optimalna, znači svedena na najmanji mogući nivo u početnoj fazi, kako bi da preduzeće moglo funkcionisati, sa minimalnim troškovima.

Apel korisnicima da izmire dugovanja i poprave kućnu instalacij.

Iz opštine Sokolac upućuju apel korisnicima centralnog grijanja u gradskom naselju da izmire svoja dugovanja prema toplani do 15. oktobra, a nakon tog datuma stečajni upravnik u ovom preduzeću utužiće sve korisnike grijanja koji nisu izmirili svoje obaveze. O povećanju cijene grijanja u ovoj toplani za sada se ne razmišlja, iako se cijene ovog vida usluge u okruženju kreću oko 1,5 KM, a Sokočani plaćaju jednu marku po metru kvadratnom.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net / Foto: www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare