Pripremanje za eventualne poplave

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu počela je sjednica Republičkog štaba Civilne zaštite koja je posvećena sagledavanju trenutnog stanja ugroženosti od poplava i analizi zadataka i aktivnosti u pripremi i provođenju mjera zaštite i spašavanja od poplava u Republici Srpskoj. Sjednicom predsjedava ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, a prisustvuju joj načelnici i zamjenici načelnika opština Bijeljina, Prijedor, Modriča, Brod i Trebinje, koje bi mogle da budu pogođene poplavama.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder rekao je da su to opštine u kojima su se prethodnih godina dogodile katastrofalne poplave i gdje bi moglo ponovo doći do poplava u slučaju velikih kišnih padavina.

„Od snijega koji je pao neće biti poplava, jer se on polako topi. To nagovještaju i vremenske prognoze. Sva riječna korita ispunjena su vodom ispod minimuma, a akumulacije na hidrocentralama su niske“, rekao je Doder i dodao da bi do poplava moglo doći samo u slučaju ogromnih kišnih padavina.

On kaže da je cilj da ne dođe do poplava, a ako se to i desi da njihove posljedice budu što manje po stanovništvo i materijalna dobra.

Doder je naglasio da je u sprečavanju poplava bitna i odlična saradnja između država regiona.

On je izrazio zadovoljstvo djelovanjem Republičke uprave Civilne zaštite u slučaju prethodnih snježnih nepogoda iako, kako je rekao, uvijek može bolje i više.

„U čišćenju snijega u opštinama najviše ugroženim snježnim padavinama bilo je angažovano više od 800 mašina. Imali smo više od 150 intervencija helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske, EUFOR-a i Oružanih snaga BiH. Lokalnim zajednica dodjeljena je novčana pomoć veća od pola miliona KM“, rekao je Doder.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare