Priprema za postavljanje bakarnog lima

0

U toku pregovori sa čuvenim Hrvaćanima iz Prijedora, koji su specijalizovani za prekrivanje crkvi bakrenim limom. Predsjednik Milorad Dodik ispunio obećanja sa donatorske večere – kaže starješina hrama Uspenija Presvete Bogorodice protojerej stavrofor Miomir Zekić.


Na Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama, koji je u izgradnji, trenutno se radi na pokrivanju krova i postavljanju fasade na kupolama.

Arhijerejski namjesnik sarajevski i starješina hrama Uspenija Presvete Bogorodice protojerej stavrofor Miomir Zekić pojašnjava za Srnu da se radi priprema krova za postavljanje bakarnog lima.

„Moramo obložiti krov u visini kupola kako bi mogli da stavimo bakreni lim“, navodi Zekić i ističe da su u pregovorima sa čuvenim Hrvaćanima iz Prijedora, koji su specijalizovani za prekrivanje crkvi bakrenim limom.

On podsjeća da su Hrvaćani radili hramove po banjalučkoj eparhiji, a u Kanadi su prekrili dvije crkve.

„Koliko budemo imali sredstava – toliko ćemo i raditi, a kada ih nestane, nastavićemo iduće godine pošto prikupimo sredstva“, kaže Zekić.

Sutra je slava Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila i služiće novi episkop i zamjenik mitropolita dabrobosanskog – Grigorije sa sveštenicima sa Pala.

Zekić je podsjetio da je prošle godine, uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja, obavljeno osvećenje krstova na Sabornom hramu.

On napominje da je izgradnja Sabornog hrama na Palama počela 2008. godine, a sredstva kojima se gradi hram najvećim dijelom obezbijeđena su ili obećana na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine.

„S velikim poštovanjem i najiskrenijim zadovoljstvo želim da kažem da i su predsjednik Dodik i tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić ispunili obećanja“, naglašava Zekić.

Na donatorskoj večeri za izgradnju Sabornog hrama tada je prikupljeno oko 200.000 KM, od čega je 100.000 obezbijedila Vlada Republike Srpske, a 25.000 KM predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Tokom te večere, koju je, po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, organizovao Građevinski odbor za izgradnju Sabornog hrama, po 10.000 KM donirali su Sekretarijat za vjere Vlade Srpske i kum hrama temelja Milomir Kusmuk, dok je opština Pale izdvojila 5.000 KM.

Donatorskoj večeri, čiji je moto bio: „Izgradimo hram da bi hram izgradio nas“, prisustvovao je veliki broj gostiju iz političkog, privrednog i javnog života Srpske, a organizovano je i guslarsko veče na Palama, sa kojeg je sav prihod od ulaznica upućen u fond za izgradnju Sabornog hrama.

Gradnju hrama pomogli i Skupština grada Istočno Sarajevo, opština Pale, te određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora, od kojih je najviše sredstava dala i najviše razumijevanja pokazala firma „Milkus“, u vlasništu Milomira Kusmuka.

(www.palelive.com / Srna / Priredila: LJiljana Čvoro)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare