Priprata Hrama Svetog Save ukrašena sa 29 lukova

0

FOČA – U priprati Hrama Svetog Save u Foči u toku su završni radovi na izgradnji 29 lukova na 18 stubova, što je jedan od najzahtjevnijih segmentata u gradnji ovog veleljepnog hrama.
Starješina Hrama Svetog Save Nenad Tupeša objašnjava da je ovakav vid priprate, sa krstastim svodovima, karakterističan za srpske srednjovjekovne manastire, poput manastira Žiče.

„Radovi traju od juna i u završnoj su fazi. Ozidano je 29 svodova, obrađeno 18 betonskih stubova. Podna površina priprate je oko 250 metara kvadratnih, a površina svodova je sigurno oko 700 kvadrata“, napominje Tupeša.

Finalna obrada svodova je završena, a trenutno se obrađuju stubovi, koji će kasnije biti obloženi mermerom ili nekim drugim materijalom.

„Kada se svodovi dobro osuše, na proljeće ćemo ih okrečiti u bijelu boju da ne smeta ikonopisu ukoliko neko bude htio da ih ikonopiše. Nakon toga će biti uređena velika sala, koja se nalazi na spratu iznad priprate“, priča Tupeša.

On dodaje da je ova zahtjevna i skupa investicija, zajedno sa razvođenjem elektroinstalacije, ozvučenja, video-nadzora i razvodnim kutijama koštala oko 130.000 KM.

Godišnji grant iz opštinskog budžeta za gradnju hrama je 50.000 KM, a ostatak novca se skuplja od priloga vjernika.

„Izvođači radova imaju razumijevanja, pa su nam odobrili odloženo plaćanje jer 100.000 KM za godinu dana, i pored pomoći opštine, nije moguće skupiti. Opština uglavnom, manje-više, dodijeli grant za hram, a ove godine ćemo tražiti da se taj grant malo poveća, s obzirom na izvedene radove i dugove koji su ostali“, rekao je Tupeša.

On je pojasnio da se hram gradi u drinskom stilu i da sadrži elemente srednjovjekovne vizantijske arhitekture, za koju je karakteristično da u okviru bogoslužbenog prostora ima i pripratu.

„Svi stari vizantijski hramovi imaju ovakvu pripratu, koja je fizički zidom odvojena od broda crkve, a vezuju je troja vrata. Ona je namijenjena za bogosluženja koja nisu isključivo zajedničkog tipa, već su to časovi povečerja, vršenje drugih obreda, kao što je osveštanje Bogojavljenske vodice i opijelo nad preminulim hrišćanima. Ima značajnu funkciju, pogotovo što je za nju vezana krstionica, kao mjesto gdje se krštavaju katihumeni, odnosno oglašeni“, rekao je Tupeša.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare