Prioritet pripreme za predstojeću zimsku sezonu

0
Prioritet pripreme za predstojeću zimsku sezonu

SOKOLAC – Na koordinacionom sastanku Područnog odjeljenja civilne zaštite Sokolac sa rukovodiocima službi civilne zaštite 14 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, i predstavnika službi za zaštitu i spasavanje od elementarnih nepogoda, priritet je dat sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od snijega i snježnih padavina u predstojećoj zimskoj sezoni.

Na ovom redovnom koordinacionom sastanku naglašen je problem nedostatka sredstava za izvođenje obuka jedinica civilne zaštite.

Načelnik Područnog odjeljenja civilne zaštite Sokolac Željka Kovačević rekla je novinarima je da plan aktivnosti na sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od većih snježnih padavina i snijega donosi Vlada Republike Srpske svake godine, napominjući da je u oktobru objavljen plan za period od 2017. do 2020. godine.

Kovačevićeva je dodala da su ovim planom precizno definisani zadaci svih subjekata od interesa za zaštitu i spasavanje od snijega i snježnih padavina, te određeni rokovi.

Ona je pojasnila da je prema tom dokumentu, između ostalog, potrebno održavati sjednice štabova za vanredne situacije u svim lokalnim zajednicama, na kojima je potrebno donijeti plan finansijskog obezbjeđena za predstojeću zimsku sezonu, analizirati stanje kada je riječ o održavanju puteva u zimskim uslovima i donijeti planove rada zimske službe.

„U današnjoj diskusiji čuli smo da sve opštine sa odabranim izvođačima radova, odnosno fizičkim i pravnim licima koja će održavati puteve u zimskom periodu sklapaju ugovore na godinu dana, što znači da je do kraja ove godine već obezbijeđeno održavanje puteva u tim uslovima“, rekla je načelnik Područnog odjeljenja civilne zaštite Sokolac.

Ona je naglasila da je pri kraju procedura u vezi sa izborom izvođača radova kada je riječ o sezoni 2017/2018 u svim opštinama Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, što je veoma bitno s obzirom da je taj prostor poznat po više planinskih prevoja, obilnim snježnim padavinama i prilično niskim temperaturama.

Na današnjem sastanku razmatran je i plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na području 14 opština koje pokriva ovo područno odjeljenje.

„Ove godine na pomenute dvije regije evidentirano je 446 požara od početka godine do danas, što je duplo više u odnosu na 2016. godinu, kada je zabilježeno 214 požara, što je dovoljna opomena“, navela je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, najviše požara ove godine zabilježeno je u martu – 168, od čega 118 na suvoj travi i niskom rastinju, 27 šumskih i 18 ostalih požara, u januaru je bilo 15 požara, u februaru 27, u aprilu 37, u maju 17, u junu osam, u julu 33, u avgustu 123, septembru 25 i u oktobru tri.

Kovačevićeva je pohvalila rad vatrogasnih odjeljenja i jedinica na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, ističući da samo zahvaljujući njihovom blagovremenom angažovanju nije bilo povrijeđenih lica i da su pričinjene samo manje materijalne štete, iako je evidentiran rekordan broj požara.

Na sastanku je analizirana realizacija zadataka iz Plana odbrane od poplava u 2017. godini, Plana aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa u Republici Srpskoj od 2016. do 2019. godine i usvojena infomacija o primjeni Pravilnika o obučavanju lica u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja o opasnostima i zaštiti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare