Prinos pšenice ispod očekivanja

0

ZVORNIK – Na području opštine Zvornik u toku je žetva strnih žita sa oko 630 hektara zasijanih površina, a prinosi pšenice su ispod očekivanih.


„Iako su prognoze govorile da će prinosi pšenice biti rekordni, prvi rezultatati su ispod očekivanja i kreću se od 3,5 do četiri tone po hektaru“, rekao je vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović.

Procjenjuje se da je žetva do sada obavljena sa oko 10 do 15 odsto zasijanih površina i da se pšenično zrno uglavnom skladišti u mlinove na području opštine Zvornik.

Pod pšenicom se nalazi 550 hektara površina, a pod ranim sortama ječma 80 hektara, što je za oko 10 odsto više u odnosu na prosjek iz prethodnih godina.

Cvijetinović kaže da je kvaliteta zrna prosječan i neujednačen zbog čestih temperaturnih oscilacija tokom nalijevanja zrna.

Na zvorničkim oranicama angažovan je dovoljan broj kombajna za obavljanje žetve i ukoliko vrijeme posluži ovaj posao bi trebalo da bude završen do 10. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare