Примјена родно осјетљивог језика је покушај промјене српског идентитета

0

БЕОГРАД – Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић рекао је да се иза Закона о родној равноправности, чија примјена би требало да почне наредне седмице, крију идеологија и наметање система који тежи промјени српског идентитета.

Танасић је истакао да се неки „нови Срби“ не могу да створе без промјене језика.

„Ако народу уништиш апстрактне појмове, он не говори и онда младе генерације неће моћи ни да размишљају“, рекао је Танасић за „Политику“.

Према његовим ријечима, творци родно осјетљивог језика зато траже да буде „дипломирана инжењерка“ и „дипломирани инжењер“, иако је опште познато да именица инжењер нема ни мушки ни женски род и да исказује одређено звање које може да врши особа мушког и женског рода, као и трансродне особе.

Он је нагласио да је језик заједно са Српском православном црквом /СПЦ/ у сржи српског духовног, националног идентитета и културног обрасца.

„Данас имамо деловање против српског језика из више праваца. Нападани смо на политичком плану споља, а трпимо и опасне нападе који су усмерени унутар српског народа и представљају покушаје рушења нашег националног бића“, рекао је Танасић.

Он је додао да нису случајни ни напади на СПЦ која је, откад постоји као самостална црква, једина увијек била уз српски народ и заједно с њим увијек страдала кроз вијекове.

„Не заборавите да смо са Црквом и језиком постали посебан народ на европској мапи и да имамо изузетно културно благо. Управо због тога што знамо како смо уништавани кроз векове и ко је имао подршку за наше уништење, видимо да имамо синхронизоване нападе на све битне тачке које представљају упориште за очување српског народа“, рекао је Танасић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare