Prikupljeno 46 jedinica krvi

0

SOKOLAC – U današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi na Sokocu prikupljeno je 46 doza za potrebe pacijenata u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, rekla je Srni šef Službe za transfuziologiju u ovoj bolnici Jelena Stojanović Lukić.
Lukićeva je naglasila da sav višak krvi ide onim službama gdje je i potreba najveća.

Prema njenim riječima ovo je treća akcija Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, za koju se danas prijavilo 65 davalaca.

“Ova akcija nam mnogo znači jer ćemo popuniti rezerve i obnoviti krv svježim jedinicama”, navela je Lukićeva i zahvalila davaocima opštine Sokolac koji se uvijek odazovu u velikom broju.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospava Pejić naglasila je da je riječ o humanitarnoj akciji “Iz skupštinskih klupa”, kroz koju žele da pokažu koliko je svijest dobrovoljnog davalaštva na ovoj regiji razvijena.

Pejićeva je istakla da je u opštini Sokolac odziv na ovakvim akcijama uvijek velik.

“Pozivam dobrovoljne davaoce da se krv uzima na terenu i da namjensko davanje svedemo na minimum jer će ova krv biti slata na obradu i samo kao takva, sigurna, čeka pacijenta”, rekla je Pejićeva i pojasnila da se u dogovoru sa Službom transfuzije zalihe krvi obnavljaju na mjesec, budući da je rok trajanja krvi 35 dana.

Pejićeva je najavila da će naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi biti u organizaciji preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo i nada se da će i tu biti odziv biti dobar, kao danas na Sokocu.

Ona je istakla da, za sada, postotak davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika nije dovoljan da bi pokrili sve potrebe pacijenata, ne samo u Bolnici “Srbija”, već širom Republike Srpske.

Prema njenim riječima, Udruženje je sebi postavilo zadatak da taj procenat ide na dva odsto, te da bi idealno bilo da iznosi tri odsto u odnosu na broj stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

“Onda bi mogli reći da svaki put sigurna krv čeka pacijenta, a ne obrnuto”, poručila je Pejićeva.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je Regionalnom udruženju davalaca krvi za veoma human posao, zbog kojeg zaslužuju podršku cjelokupne zajednice.

“Apelujem na skupštine opština koje čine grad Istočno Sarajevo, kao i gradsku Skupštinu, da ovo udruženje bude proglašeno za udruženje od posebnog interesa za grad, kako bi moglo lakše da funkcioniše”, izjavio Bjelica.

Predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Sokolac Mladen Mačar nada se da će broj davalaca i dalje rasti.

Branka Barjaktarević, učenik četvrtog razreda srednje škole na Sokocu, prvi put je danas darovala krv.

“Mladi treba da učine isto jer se na ovaj način pomaže bolesnima i povrijeđenima, te spasavaju njihovi životi”, poručila je Barjaktarevićeva.

Sokočanin Draženko Vukojičić /55/ danas je krv dao 51. put i raduje ga da na ovaj način od kraja srednjoškolskog obrazovanja pomaže ljudima.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je u prostorijama opštine Sokolac, u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Aktiva davalaca Sokolac, a uz podršku opštine.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments