Prikupljeno 17 doza krvi

0

Na Pravnom fakultetu na Palama danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je prikupljeno 17 jedinica ove dragocjene tečnosti.
Akciji, koju je organizovao Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu zajedno sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Pale i u saradnji sa Odjeljenjem za transfuziju krvi bolnice u Istočnom Sarajevu, odazvao se 21 građanin.

Dekan Pravnog fakulteta na Palama Goran Marković rekao je novinarima da ova humanitarna akcija na neki način ima obrazovni karakter i opštedruštveni značaj.

“Akcija treba da nas podsjeti i poduči da budemo solidarni i učestvujemo u ovakvim ili sličnim aktivnostima u široj društvenoj zajednici kako bi pomogli sugrađanima u nevolji”, istakao je Marković i dodao da je ovo drugi put kako Pravni fakultet organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović navela je da je riječ o šestoj akciji u ovoj godini i da ova organizacija ima dugogodišnju saradnju sa Pravnim fakultetom.

“Drago nam je što se svaki put javljaju studenti koji prvi put daju krv, a to znači da omasovljavamo našu porodicu dobrovoljnih davalaca. Na ovaj način vršimo edukaciju mladih, ukazujemo na to koliko je dobrovoljno davalaštvo humano i zdravo jer ih većina ima predrasude o mogućnostima zaraze. To nije tačno, sve je na profesionalnom nivou, krv se testira na razna oboljenja, prekontroliše se krvna slika, vrše dva pregleda, provjerava hemoglobin, krvni pritisak”, navodi Petrovićeva.

Perica Đosić, koji daje krv 67. put, naglasio je da se nikad ne zna kome može zatrebati krv, te da bi svi bar jednom godišnje trebalo da to učine.

Student Fizičkog vaspitanja i sporta na Palama Sara Rakić, koja daje krv četvrti put, poručila je mladima da daju krv jer na taj način mogu nekome spasiti život.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments