Prikupljene 43 jedinice krvi

0

U akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je danas organizovana na Palama, prikupljene su 43 jedinice ove dragocjene tečnosti.

Akciju su organizovali Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale u saradnji sa Transfuziološkom službom Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i pripadnicima Oružanih snaga BiH stacioniranih u Kasarni „Miloš Obilić“ na Palama.

Transfuziolog u Zavodu za transfuziju i medicinu Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Mirna Milošević Ašonja rekla je novinarima da je akcija organizovana povodom 14. juna – Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, te dodala da je tokom pandemije virusa korona Bolnica imala mnogo davalaca.

„Bolnica sada radi povećanim obimom, nakon što je završeno vanredno stanje, a potrebe za krvi su sve veće. Ova akcija pomoći će da popunimo zalihe krvi, koje uvijek moraju biti na odgovarajućem nivou zbog sigurnosti i kako bismo omogućili adekvatan rad bolnice `Srbija`“, navela je Ašonja.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović izjavila je da je akcija, za koju se prijavilo oko 50 davalaca, protekla uredno.

„Zbog virusa korona nismo mogli napraviti naše tradicionalno druženje dobrovoljnih davalaca, koje se svake godine održava na Jahorini, pa smo odlučili da organizujemo akciju i skromno obilježimo naš Međunarodni dan“, istakla je Petrovićeva.

Petrovićeva je pozdravila sve dobrovoljne davaoce širom Republike Srpske i čestitala im njihov dan, naglašavajući da su to najhumaniji ljudi i bića koja besplatno dajući svoju krv spasavaju jedan ili više života.

Prema njenim riječima, Crveni krst Pale organizuje tradiconalno četiri do šest akcija godišnje, ali je zbog vurusa korona sve pomjereno, tako da je današnja akcija druga po redu.

„Planiramo pripremiti još jednu prije godošnjih odmora, kako bi Bolnica `Srbija` imala dovoljne zalihe krvi“, naglasila je Petrovićeva.

Saša Brčkalo, koji je danas drugi put dao krv, rekao je da je lijep osjećaj kada daš dragocjenu tečnost.

„Svako bi to trebao da učini i pomogne onima kojima je pomoć potrebna“, poručio je Brčkalo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare