Prikupljanje novca za izgradnju sabornog hrama

0

U Kulturnom centru na Palama večeras će biti održano donatorsko veče za izgradnju sabornog hrama u ovoj opštini posvećenog arhangelu Gavrilu, koje organizuju Savez guslara Republike Srpske i Guslarsko društvo “Starina Novak” Pale. Protojerej-stavrofor Miomir Zekić rekao je Srni da je uz pomoć sredstava Vlade Republike Srpske, Direkcije sekretarijata za vjere u Vladi Srpske, privrednika i parohijana Pala prikupljeno dovoljno sredstava da se postavi krov na saborni hram.

Prema njegovim riječima, krov će biti postavljen do kraja godine, ako dozvole vremenske prilike.

Zekić je rekao da će nakon postavljanja krova, zvona i krstova u saborni hram biti uloženo oko 1,5 miliona KM.

Prema njegovim riječima, nakon ovih radova počelo bi se sa maltanjem, postavljanjem spoljašnje fasade, ugrađivanjem stolarije i instalacija.

Protojerej-stavrofor pozvao je parohijane da večeras dođu u Kulturni centar i kupovinom ulaznica pomognu u izgradnji sabornog hrama na Palama.

Ulaznice po cijeni od pet KM mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Pale.

Donatorsko veče počeće u 19.00 časova, a učestvovaće guslari Miladin Pandurević, Kosta Plakalović, Miljan Rađenović, Ilija Rabota, Velimir Škobo, Vlajko Rabota, Drago Pelemiš, Radenko Marković i Mateja Radović. Specijalni gost biće pobjednica srpskog serijala “Ja imam talenat” Bojana Peković.

Donatorsko veče predstavlja i najavu za Akademiju gusala, koja će biti održana sutra na Palama.

Akademija gusala zajednički je projekat Saveza guslara Republike Srpske i Filozofskog fakulteta Pale, čiji je cilj jasno pozicioniranje epske pjesme, pjevanja i pjevača u današnjem vremenu, njihov istorijski značaj i njihova uloga i funkcija u budućnosti.

Na Akademiji će učestvovati eminentni profesori narodne književnosti, ali i drugih naučnih disciplina.

Na Filozofskom fakultetu na Palama sutra u 13.00 časova biće održano predavanje o temi “Kome danas trebaju gusle”

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments